Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура днес

Зрелостниците се явяват на втората си задължителна матура. Тя ще започне в 9 ч. и е по предмет по избор.

И тази година най-много ученици са пожелали да положат изпит по английски език, а веднага след това се нарежда биологията.

Матурата ще премине при същите мерки за безопасност, както първата – по български език. Всички зрелостници трябва да носят маски, а на входа ще им се мери температурата. Учениците с висока ще бъдат връщани вкъщи.

Училищата, в които над 100 зрелостници ще държат матура, трябва да осигурят най-малко два входа за достъп до изпитните зали.

Двама зрелостници анулираха сами матурите си, защото не бяха доволни от написаното. Това се случва за първи път, предаде БНТ.

Колкото до мерките за безопасност – има оплаквания на родители от квестори, че не дали на учениците да свалят маските си в залите. В столицата тази година няма хванати преписвачи.

Двама зрелостници в столицата, момче и момиче, изненадващо за квесторите поискали тестовете им да бъдат анулирани, защото не били доволни от работата си. Това станало още в ранните часове на изпита. След като им било отговорено, че това не може да се случи младежите взели нещата в свои ръце.

„Зрелостниците съвсем смело и решително написват имената си на варианта, върху който са работили и по този начин се стигна до анулиране на техните работи“, заяви Ваня Кастрева, началник на РУО – София.

Такава ситуация никога не се е случвала, казва Ваня Кастрева. Тези ученици ще могат да се явят на матурата през август. Други анулирани работи няма, няма и хванати преписвачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *