Зaщo в Итaлия yмиpaт пoвeчe xopa oт кopoнaвиpyca, oткoлкoтo в Kитaй?

Коронавирусът уби повече хора в Италия отколкото в Китай през последната седмица. Докторите предупреждават, че недостигът на легла може да увеличи смъртността още повече, пише The Wall Street Journal.

В Италия имаше едва три случая и в рамките на по-малко от три седмици страната отчита най-много заразени в света след Китай. И данните сочат тревожна тенденция: инфектираните в европейската страна е по-вероятно да умрат от вируса.

Непълните данни, особено що се отнася до общия брой заразени, прави изчисленията несигурни. Но големият брой смъртни случаи в Италия притеснява здравните експерти. Множество казват, че за италианците е по-вероятно да умират и демографията е голяма причина за това – населението на Италия е едно от най-старите в света.До понеделник общият брой заразени в Италия достигна 9 173, от които 463 (или 5%) са починали. В Ломбардия, най-тежко пострадалият регион, смъртността е 6%. За сравнение, по света са умрели 3,6% от общо 109 578 заразени, според последните данни на Световната здравна организация, допълва „Money.bg“.

Редица експерти сочат, че смъртността може и да е по-ниска, тъй като не всички заразени показват симптоми и случаите не се регистрират. Събраната досега информация за вируса показва, че възрастните хора са по-заплашени от летален край. В Италия, която има най-старото население в света след Япония, 58% от загиналите са били над 80-годишна възраст.

Други 31% са били на над 70-годишна, според правителствени данни.

Ако бъдат разделени по възрастова група, случаите на смърт са подобни, дори и по-ниски, от тези, отчетени в Китай, откъдето тръгна заразата. За сравнение Южна Корея, където броят на заразените е подобен, починалите са едва 0,7%, като най-вече те са възрастни хора или такива с други болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *