Ивайло Иванов: Платени лумпени от футболните агитки пуснаха кръв в София

„Смело и категорично заявявам, че сблъсъците на снощния протест в София бяха предварително подготвени. Ние имахме тази информация, че ще има платени хора, хора от спортните среди, от футболните агитки и т.н. Когато говорят финансовите средства, то клубната принадлежност няма значение“, това заяви главният секретар на МВР комисар Ивайло Иванов на извънреден брифинг по повод вчерашната ескалация на напрежението на протестите в София.

„Хора, които имат интерес да предизвикат безредици, бяха на вчерашните протести. Не е тайна, че от доста време в страната се развиват разни събития. Стоя далеч от политиката и не взимам страна, но снощи какво ли не гледах по социалните мрежи. Всички полицаи, които вчера пазиха протестите бяха предварително инструктирани да не използват физическа сила, ако това не бъде необходимо. Повечето униформени са служители от повече от 15-20 години. Ние не пазим нито една политическа сила, а пазим хората“, категоричен бе главен комисар Иванов.

„Целта ни бе да не допускаме сблъсъци между двата протеста и между протестиращите и полицаите. Подготвени сме и знаем, че довечера ще изкарат още повече хора. Хората, които правят проблемите в София, са от едни среди и ги знаем. Те не са глупави – следят обстановката, телефонът им е все на ухото и командват какво да се случи.

На протеста вчера се видя как част от мъжете, подгонили автобусите със симпатизанти на ГЕРБ и блокирали ги в центъра на София, са с фланелки на агитката на „Левски“. Засега остава загадка дали ултрасите са изкарани умишлено да протестират и да сеят размирици, или са действали импулисвно и по своя воля.

Борисов махна шефа на МВР-Бургас, той се разплака

Премиерът Бойко Борисов е поискал чрез МВР шефа Младен Маринов оставката на областния полицейски шеф на Бургас заради сблъсъците при парк „Росенец“. Борисов е поискал да се махне старши комисар Радослав Сотиров, който не осигури достъп до плажа на хората на Христо Иванов, поискали вчера писмено достъп до ивицата. Малко след брифинга в столицата Сотиров доброволно се раздели с поста си и подаде оставка.

Директорът на ОДМВР – Бургас Радослав Сотиров, който днес на обяд подаде оставката си, поискана му от премиера Бойко Борисов заради допуснатите ексцесии пред сарая на Ахмед Доган на „Росенец“, се е разплакал, съобщи бургаския сайт „Флагман“.

„Министърът на вътрешните работи ми се обади и заяви, че на среща при премиера са обсъдени нашите действия тук на място в парк „Росенец“. Държи да поема отговорността и аз ще го направя, като си подавам оставката, благодаря на всички колеги, които си свършиха работата професионално. За мен е важно да не се допуска напрежение“, каза на изпроводяк старши комисар Радослав Сотиров. Според „Флагман“, при свалянето на маската си и поемайки сам към бариерата, комисар Сотиров е избърсал сълзите от очите си.

Радев поиска официално оставката на правителството и нов модел на управление

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството. „Вчерашният ден бе белязан от масови протест с искане на оставка на правителството, решението на ГЕРБ да организира митинг в своя подкрепа в близост до гражданския протест и по същото време е целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир“, отсече Радев.

Според него опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението нямало да заблуди никой, който познава страната.

„Корупцията, всяването на страх, прокурорският о пит за натиск, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страха и сила“, коментира държавният глава.

„Мафиотизацията на управлението накара българите независимо от политическите си пристрастия да поискат законност и връщане на основни свободи, методично погазвани с години. Сега, когато българите са на площада Европа няма право да гледа Бъгария с широка затворени очи, ЕС има нужда от демократична България, България на закона и правилата. Изходът от ситуацията е един – оставка на правителството и на главния прокурор“, скочи Радев.

Според него насилието и манипулациите не могат да върнат доверието на хората, а всяко забавяне тласка България към безизходица.

„Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията като се противопоставят хората по политически и етнически признак са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус антимафия, а той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите и административния ресурс на властта“, смята президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *