Ивайло Пенчев прогнозира разпад на Европейския съюз заради коронавируса

Икономическата криза след коронавируса е много вероятно да доведе до разпад на Европейския съюз. Това прогнозира бизнесменът и собственик на Уолтопия Ивайло Пенчев.

Името на Пенчев нашумя преди дни, когато направи дарение за Александровска болница за закупуване на животоспасяваща апаратура, но с условието негови служители да се възползват с предимство от техниката при необходимст. От здравното заведение отказаха дарението.

Според него емпатията и международната солидарност ще изчезнат, а отделните нации ще стават все по-себични и нецивилизовани в борба за все по-ограничени ресурси.

Ето и цялата позиция на Пенчев, публикувана на профила му във фейсбук:

Мисля, че една много вероятна последица от започналата социална и икономическа криза ще бъде началото на разпада на Европейския съюз.

Първите признаци са на лице, а сме в самото начало.

Свободата на придвижване вътре в съюза беше ограничена веднага. Границите бяха затворени. Не бяха ограничени най-засегнатите от вируса области в съюза, както би било редно в една отворена зона. Бяха затворени държавните граници.

На национален признак. Не на епидемиологичен.

Държави въведоха ограничения за износ на жизненоважни медицински консумативи за други страни вътре в съюза. Почти никой не помогна на Италия в това ужасно за нея време. Най-съществената помощ дойде сякаш от Китай, а не от ЕС. Това е само началото.

Колкото по-трудно става, толкова повече тясната национална идентичност ще взема непреодолим превес над несъществуващата европейска такава.

Лидерите на европейските институции ще стават все по-маловажни, незабележими и безсилни. Запитайте се знаете ли имената им?

Сега е време да разчитаме все повече на себе си. Не защото изчезването на емпатията и международната солидарност е добро нещо, а защото е неизбежно. Ако общият враг беше някой друг народ, това можеше и да ни обедини, но случаят е друг. Ще се борим за ограничени ресурси. И това ще ни направи себични и нецивилизовани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *