Иван Гешев: „Хизбула“ стои зад атентата в Сарафово

Иван Гешев: „Хизбула“ стои зад атентата в Сарафово

„Делото за терористичният акт в Сарафово е приключило по същество на първа инстанция. На 17 септември предстоят пледоарии на защитата и прокуратурата, след което трябва да бъде постановена присъда”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Дупница, където се провежда спецакция, свързана с издирването на Янек Миланов.

Спецсъдът гледа делото за атентата на летище „Сарафово“. Обвинител номер 1 поясни, че се надява да има справедливост за загиналите граждани на Израел и за убития при атаката българин.

„Според наблюдаващите прокурори и доказателствата, събрани от тях, зад този терористичен акт стои организацията „Хизбула” – като логистика и финансиране“, каза още главният прокурор. Той уточни, че сега в България не може да бъде привлечена под отговорност организация или юридическо лице.

„Наказателната отговорност е лична, затова към такава, макар и задочно, са привлечени свързани с тази организация лица. Двама човека са подсъдими. Обявени са за международно издирване в съответствие с всички международни правни норми. Някои ги наричат част от военното крило на „Хизбула”, каза още Гешев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *