Иван Кацарски: Кметът Румен Томов не направи нищо срещу мръсния въздух

Иван Кацарски: Кметът Румен Томов не направи нищо срещу мръсния въздух

Благоевградчанинът Иван Кацарски, който от години се бори за по-чист въздух, отново негодува от поредната дебела димна завеса, покрила миналата нощ града. Той е категоричен, че кметът Румен Томов „си тръгва, без да е направил нищо за чистия въздух в нашия град, очевидно се задават местни избори”.

Бизнесменът призовава съгражданите си да изискат от следващия кмет предварително да разпише график по дати, месеци и години как ще се справи с няколко важни за благоевградчани въпроса, пише Илинден прес.

Първият от тях е неотложната необходимост за създаване на механизъм за бързи проверки по места, където има сигнали за замърсяване, не само визуално, но с необходимите измервания от сертифицирана лаборатория (държавна или частна).

„Имаме информация, че в автосервизи се гори масово отработено моторно масло, а в местни цехове- отпадък от суровини като ламинати , пластмаси и други. Наличните измервателни станции в града към сайта https://airbg.info/ показват обезпокояваще данни за състоянието на въздуха на определени локации, но въпреки това те измерват само съдържанието на фините прахови частици. Далеч по-обезпозпокоителни са емисиите, отделяни от горенето на пластмаси, за човешкото здраве. Диоксини и фурани не могат да бъдат измерени с „любителски“ станции, което налага заделянето на финансов ресурс на Общината за този контрол”, написа в профила си във Фейсбук Кацарски.

Второто искане е за спешно разширяване на „синята зона” и контрол за неправилно паркиране в „зелени” и „кафяви зони”, върху тротоари. Той уточнява, че тази мярка е възможна, когато се промени транспортната схема на града, така че на хората да им е по-удобно и по-евтино да се придвижват с градски транспорт. Благоевградчанинът смята, че е нужо финансово подпомагане на домакинства, които преминават от твърдо гориво на газ или на ток. Много важно е бързо разписване на протокол за разрешаване на граждански контрол при проверките по внесените сигнали, уверява Иван Кацарски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *