Иван от Бристол изчегърта името си на Колизея, рискува до 5 г. затвор

Иван от Бристол изчегърта името си на Колизея, рискува до 5 г. затвор

27-годишният българин Иван Димитров, фитнес инструктор, който живее и работи в английския град Бристол, е човекът, който на 23 юни изчегърта с ключ името си и това на приятелката си Хейли на Колизея.

След няколкодневно разследване италианските власти успяха да идентифицират младежа, който надраска стена в Амфитеатъра на Флавиите с имената Иван и Хейли, добавяйки и датата 23 юни. Италианските медии съобщиха, че двойката туристи се прибрала в Бристол, но че карабинерите вървели по следите им. За да стигнат до тях, контролирали хотелски нощувки, самолетни билети и други документи.

Видеокадрите с младия мъж, който чегърта усмихнат с ключ името си и това на любимата си, бяха заснети случайно от американски турист, намиращ се наблизо. След това той ги публикува в социалните мрежи и така стигнаха до милиони хора. Ръководството на археологическия парк на Колизея направи оплакване пред карабинерите в Рим, които започнаха разследване. Сега са изпратили директно в дома на Иван в Бристол документите, че се разследва.

Според в “Кориере дела сера” ако вината му сe докаже, рискува до 5 години затвор и 15 хиляди евро глоба. Същевременно приятелката на българина не се разследва, защото е била само зрителка на вандалския акт. До самоличността на българина стигнали и английските медии, които публикуваха и снимки на българина.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано благодари на карабинерите, че са разкрили кой е виновникът за “нецивилизования акт”.

“Това е постъпка, която обиди всички хора в света, ценящи стойностите на археологията , паметниците и историята”, коментира министърът. Той допълни, че сега очаква и правосъдието да свърши своето. В момента в парламента се разглежда проектозакон, който трябва да направи още по-строги санкциите срещу онези, които ощетяват културното наследство.

Директорката на археологическия парк на Колизея Алфонсина Русо каза пред радио РАИ 1, че хората, които извършват вандалски постъпки, “ не са били възпитани в респект от страна на семейството и училището си”.

Видеото с Иван в Колизея беше публикувано в социалната мрежа Reddit.

И в миналото българин изчегърта името си на Колизея . През 2015 г. футболистът Благой Георгиев беше хванат да пише името на тогавашната си годеница Есмер върху стена от Колизея. След това беше отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *