Игуменът на Роженския манастир влиза в крупния винен бизнес с 25 000 бутилки

Игуменът на Роженския манастир влиза в крупния винен бизнес с 25 000 бутилки

Игуменът на Роженския манастир „Рождество Богородично“ Епифаний Михайлов се заема ударно с винопроизводство чрез изграждане система за капково напояване към манастирските лозя. Те са в местността Валозите на санданското с. Рожен и са върху площ от 39,106 дка.

Уведомлението, внесено от Епифаний в Регионалната инспекция по околната среда в Благоевград, е написано доста професионално и детайлно. Игуменът възнамерява да напоява лозята с отклонение от главния водопровод, което ще завършва в мобилна цистерна, пише в. „Струма“. Тръбопроводът за капково напояване ще виси на 70 м над лозята, а дебитът на отворите по него ще е 2 литра на час. Игуменът е пресметнал, че съоръжението ще му служи само 30 дни в годината, през което време ще трябва да доставя по 20 куб.м вода на декар лозя, колкото е нормата. Надеждите на божия служител са с капковото напояване да свали разхода на вода в манастира.

Ако се вземат средните добиви на винените сортове – 1 тон от 1 дка, и излизащите от този тон грозде около 700 бутилки вино, това означава, че Епифаний се готви да произвежда по около 25 000 бутилки вино на сезон.

Роженският манастир няма да е единственият крупен винопроизводител сред черното братство в страната. В Бачковския манастир монасите от години правят същото. Обяснението на духовенството е, че виното се ползва в литургиите, затова всеки манастир трябва да има запаси. По манастирски устав не е грешно освен за служба виното да се ползва и за наслада, но ограничено – по чаша-две на ден, дори в миналото са се полагали по 2-3 шикела (един шикел = 550 г).

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *