Идват инвеститори! Италианска строителна фирма стартира в Благоевград, немска получава база

Идват инвеститори! Италианска строителна фирма стартира в Благоевград, немска получава база

Италианска фирма с производство, свързано със строителния бизнес, е поискала временна общинска база да стартира дейност в Благоевград, съобщи кметът Румен Томов. Той отказа да даде повече подробности за инвеститорите, но съобщи, че им е предложено да избират между 4 халета с площ по около 2000 кв.м, а заявените дългосрочни намерения са на по-късен етап италианците да изградят собствена база върху площ от около 6000 кв.м.

„Въпреки коронавируса това е третата ми среща с италиански бизнесмени, които искат да разкрият фабрики в Благоевград“, отбеляза полунашега градоначалникът, като уточни само, че една от фирмите визира бъдещо производство, свързано с хигиенните услуги, пише в. „Струма“.

Томов информира, че ПУП-ът за изграждане на база на немската фирма ОТО БОК в района на текстилната фабрика е внесен в ОбС и се очаква скоро първите 80 души да започнат работа, с тенденция за увеличаване на заетостта до 300 души. В ход е проектирането на ПУП за парк „Македония“, където всички извършени от екипа „Камбитов” дейности се оказаха незаконни, за което са уведомени контролните органи.

Кметът Томов информира, че е стартирала проверка на отдадените под наем общински жилища заради много сигнали, че стоят заключени и наемателите им не ги обитават. С писма до ЧЕЗ е изискана справка за потреблението на ел. енергия през декември и януари, която да покаже в кои апартаменти се живее и в кои – не, за да се предприемат постъпки по освобождаването им.

Застояли преписки от миналия септември за отпускане на еднократни помощи на хора в нужда са разгледани и са насочени към ОбС за решение, информира още градоначалникът.

По скандалите, които тресат Детска ясла №5 до „Кончето“, Р. Томов съобщи, че се извършва проверка, но отбеляза, че не счита за нормално при капацитет от 80 места в яслата да са заети едва 40. „Не може да продължава така, там има сериозен конфликт между директор, екип и родители и ще предприемем мерки нещата да се нормализират“, каза кметът.

Във връзка с обжалваната в съда нова структура на общинската администрация от губернатора Бисер Михайлов градоначалникът препоръча той да се концентрира в държавните дела, а не в политическите, като посочи, че предложената от него структура е направена на същия принцип, на който и последните изменения, правени от предшественика му.

Кметът Томов огласи и анекс към договора, подписан на 29.10.2012 г. с „Булгартабак Трейдинг“ АД за изграждане на 28 обекта на „Лафка“. Решението на ОбС за сключване на основния договор от 30 май 2012 г. визира изграждане и стопанисване на обектите за срок от 10 г., като общината получава 360 000 лв. и след изтичането лавките остават на общината. То обаче бе отменено от ВАС. Със същата дата 29.10.2012 г. е бил подписан и анекс, в който се казва, че при отмяна на решението на ОбС от съда община Благоевград дължи на „Булгартабак Трейдинг“ АД платената сума, а с обявяването на договора за невалиден от ВАС общината остава и без будките. „Казусът не е лесен“, призна кметът Томов.

Той информира, че с цел превантивни мерки срещу разпространение на коронавируса се прекратяват до второ нареждане всички масови мероприятия на закрито, включително и циркът, който гостува в града, спират се и посещенията и свижданията в старческия дом, както и в останалите общински социални заведения.

Актуалната тема за отстраняване на целия екип на отдел „Култура“ в общината коментира ресорният зам. кмет Василиса Павлова. Тя посочи причините – неизпълнение на служебните задължения и липса на добра комуникация. Подробностите, които съобщи, бяха конкретни случаи за избирателно публикуване на Фейсбук страницата на общината на събития, липса на прозрачност при избор на водещи на мероприятия и разминаване в сумите, които се изплащат, с тези, посочени в договорите, неслучайни гафове по време на „Спортист на годината“, прикриване на факти около прекратяването на провеждането на „Франкофоли“, изплащане на над 200 картички за 3 март още в средата на февруари, забавяне на купища преписки, както и изпращане по 4 покани до едно лице и пропускане на други, заради което евродепутат останал обиден, че не е включен в тържествата за 3 март.

„Фестивали в Благоевград ще има, в момента подготвяме обществена поръчка за организирането на джаз фестивал в края на март, предстоят множество фестивални събития до края на годината и те ще се организират от професионалисти”, категорична бе Павлова.

На пресконференцията бе представен и новият зам. кмет по сигурността и спорта Любен Милев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *