Изборите в община Благоевград протичат без нарушения

Изборите в община Благоевград протичат без нарушения

Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още 7 кметства в страната започват днес в 7 часа сутринта. Това са селата Вресово – община Руен, Ясен – община Плевен, Жълти бряг – община Стамболово, Сърница – община Минерални бани, Ракево – община Криводол, Памидово – община Лесичово, както и в Цани Гинчево – община Никола Козлево, където за доверието на 403-имата избиратели се борят трима кандидати, сред тях брат и сестра, които са представители на различни политически сили.

Това е първото гласуване в страната след приетите промени в Изборния кодекс, според които гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде с машина.

В днешния вот ще се използват 188 машини за гласуване. В секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина.

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, също ще наблюдават на място частичните местни избори, в избрани от тях населени места, а председателят на комисията Камелия Нейкова обясни решението за това:

„Да наблюдават процеса, да не се намесват в работата на избирателните комисии или по отношение на избирателите да оказват някаква намеса, на място да се запознаят дори и с проблемите, които могат да възникнат по време на изборния ден.

Всички много добре знаем , че всеки един проблем, докато не го видиш най-отблизо, много често не можеш да разбереш неговата същина. Всички говорят за проблеми, свързани с машинното гласуване, за затруднения, които ще изпитат избирателите и после да докладват на заседанието на ЦИК“.

Кандидати за кметове са издигнати от 11 политически партии и три коалиции. 21 са неправителствените организации регистрирани като наблюдатели.

Местният вот се провежда и в условия на извънредна епидемична обстановка, което налага стриктно спазване на противоепидемичните мерки, както от гласоподавателите, така и от членовете на секционните комисии.

Осигурени са и дезинфектанти за помещенията за гласуване и лични предпазни средства за членовете на секционните комисии.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.