Извънредното положение и карантината напълниха селата

Извънредното положение, което е обявено в България, за пореден път показа важността от това – хората да имат своите къщи и градинки в селата, пише сайтът Selo.bg.

Модерният градски човек днес е изгубил способността си сам да произвежда храна и съответно – да оцелява в извънредни ситуации.

Именно сега става отново ясно колко е важно да се отделят по няколко часа седмично, за да си ходиш на село и да си поддържат двора и мазето – с провизии, които са безценни за извънредни ситуации като настоящата.

Заразата с коронавирус ще окаже влияние и на пазара на имоти в селата. Очаква се цените на къщите и дворовете да се покачат, а самият пазар да се активизира, както от страна на купувачи, така и от страна на продавачи, които се отказват от усилията да са независими на село.

В момента много хора се върнаха по селата си, за да прекарат карантинен или изолационен период. Сега отново става ясно колко е важна регионалната политика за развитие на селските райони, особено обезпечеността с интернет връзка, а също наличието на малки магазинчета, здравни пунктове (които бяха масово закрити) и местни фирми за услуги от основно значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *