Иззеха 13 300 000 къса цигари, маскирани като „бягаща пътека и части“ на „Кулата“

Иззеха 13 300 000 къса цигари, маскирани като „бягаща пътека и части“ на „Кулата“

Рекордно количество цигари без акцизен бандерол е задържано на ГКПП „Кулата“. Става въпрос за 13 300 000 къса или 665 000 кутии, разпределени в 1 330 кашона. Пазарната стойност на предмета на престъплението е 3 657 500 лева, като само дължимият акциз възлиза на 2 364 075 лева, уточниха от Апелативна прокуратура – София. Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, води разследване по образувано досъдебно производство за незаконно държане на акцизни стоки в големи размери.

На 06.05.2022 г., на входящо трасе на ГКПП „Кулата“, митнически служители селектирали за проверка по метода „анализ на риска“ товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ от Гърция. В транспортните документи относно превозвания товар било посочено „бягаща пътека и части“ за получател в България.

Камионът бил пломбиран с гръцка митническа пломба, с което се целяло заблуждаване на проверяващите относно статута на стоката и режима, под който е поставена. При справка в информационната система митническите инспектори са установили, че представената на хартиен носител транзитна декларация за товара не е регистрирана, т.е. такъв документ не съществува.

При извършена физическа проверка е било констатирано, че само малка част от кашоните, намиращи се в близост до вратата на товарния отсек, съдържат възглавници. В останалите са били открити цигари, марка „Davidoff”, без бандерол. Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.