Излезли от употреба банкноти за милиони „изскочиха” от чекмедже в санданска гимназия

Излезли от употреба банкноти за милиони левове откриха в чекмедже в касата на най-старата гимназия “Яне Сандански” в Сандански. На старите банкноти се натъкнал персоналът в гимназията по време на преместване на канцеларски шкаф.

Директорът на гимназията Снежана Николова съобщи: „Откритите купюри, съхранявани в заключения шкаф, са били обект на проверка през 2011 година, извършена от Сметната палата, която не е открила нарушения. Изготвен е опис на откритите банкноти и протокол”, каза Сн. Николова.

В сградата на училището от чистач до учители и административен персонал основната тема на разговор вчера бе какъв е произходът на тези банкноти. Директор по време на проверката от Сметната палата е била Зорица Органджиева. За излезли от употреба банкноти, открити в гимназията, и преди време е постъпвал сигнал до екскмета Кирил Котев. По негова заповед през 2017 г. е извършена проверка с участие на зам. кмета в неговия мандат Зорица Органджиева. Комисията тогава е излязла с решение, че няма нарушение. Сега в друг шкаф са открити пак банкноти, излезли от употреба. На тях се е натъкнал зам. директорът Людмил Карамитов.

Вчерашния ден темата с банкнотите бе сред най-коментираната в града. На главната улица “Македония” санданчани коментираха няколко версии за откритите банкноти. Пенсионираният ветеринар Николай Москов бе категоричен, че това са пари, които са събирани за черни дни. „Специализираната прокуратура трябва да влезе в гимназията и да се установи какви са тези банкноти”, коментира той пред в. „Струма“.

Крум Тренков сподели, че в цялата тази история му мирише на измама. Това са много банкноти, пълен шкаф, и сигурно са били укривани във времето, но не е могло да се докаже произходът им и за това не са влезли в употреба. Ветеранът по футбол Емил Мицански пък не бе впечатлен от темата и ги отряза: „Това не е новина. Няма защо да се говори за банкноти, излезли от употреба. Темата е ще има ли правителство, или не”, категоричен бе Мицански.

За откритите в санданската гимназия банкноти е уведомен и началникът на РУ на МОН в Благоевград Ивайло Златанов. Любопитен е фактът, че от канцеларията на главния счетоводител, където е бил въпросният заключен шкаф, във всички краища на стаята са откривани банкноти, излезли от употреба. Такива са намирани под балатума, под покритието на бюрото на касиерката…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *