Излекуваните от COVID-19 продължават да го пренасят

Преболедувалите инфекцията от новия коронавирус за известно време може да пренасят вируса, макар да нямат вече симптоми, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение на руската служба за защита на потребителите.

„Човек, преболедувал от коронавирусната инфекция и който вече няма симптоми, в продължение на известно време е неин преносител без симптоми. Изследване, проведено от китайски учени, показа, че коронавирусът може да остане в човешкия организъм минимум още 14 дни след клинично оздравяване и след изчезване на всички симптоми“, се посочва в съобщението. Въпреки това е малко вероятно носителят на коронавируса, който е без симптоми, да зарази други хора.

В съобщението се посочва още, че продължителността на протичане на инфекцията от новия коронавирус зависи от количеството патогени, проникнали в организма и имунната реакция на заразения.

От службата изтъкват, че потвърждение за оздравяване е двукратен отрицателен резултат на тест за новия коронавирус, проведени в интервал, не по-кратък от един ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *