Излекуван сърбин от Чачак вече цепи дърва

Неманя Матич, инженер, излекуван от коронавирус, сега е вкъщи в Чачак в изолация, която би трябвало да продължи още 14 дни, чувства се добре, тоест той вече се е върнал към ежедневните си домакински задължения, като цепенето на дърва, пише сръбското издание „Курир“. Роденият през 1982 г. Матич разбрал, че е инфектиран с коронавирус въпреки липсата на всякакви индикации откъде може да се зарази, защото отдавна не е напуснал страната.

Според него той първо усетил симптомите на грипа, не кашлял за разлика от останалите, но имал болки в гърлото. Сутринта той имал температура 37,7, но се приготвил и отишъл на работа, защото имал важни срещи. „За щастие носех маска, не защото подозирах коронавирус, но не исках някой да се разболее от грип. В нощта, когато се върнах у дома, имах температура 38,3 и отидох в болницата в Чачак“, разказа Неманя.

На сутринта, когато вече се почувствал по-добре, му е направен тест. „Констатациите не бяха много добри, така че ме държаха в болницата, повече или по-малко, защото жена ми е бременна и трябва да роди. Сутринта бях добре и когато ме тестваха, констатациите показаха, че съм положителен и ме прехвърлиха в Клиниката по инфекциозни болести в Белград“, продължава Матич.

Когато разбрал, че е заразен, той не изпитвал никакъв страх, тъй като вече се чувствал добре и е изкарал голяма част от вируса на крак. „Лекарят ми каза в 8:30 ч., че съм заразен, а в 9:00 ч. той ми каза, че съм излекуван. Какво да кажа по-нататък“, казва Неманя с усмивка и добавя, че е прекарал 10 дни в болница в изолация. По неговите думи, всичко преминало много лесно, защото от положителната до отрицателната проба са изминали едва пет дни.

„Сложиха ми тампони в гърлото и носа в сряда вечерта, в четвъртък бях позитивен, но тъй като се чувствах добре, ми направиха тест и в понеделник, след четири дни, и вече бях негативен“, разказва още Матич. Той е много доволен от отношението към себе си на целия медицински персонал, а след като разбрал, че е заразен, са направени проби и на съпругата му, чийто тест се оказал негативен, но Неманя все още се съмнява, тъй като докато е бил инфектиран е бил в контакт с нея.

„Всичко е въпрос към момента на тестване, 14 дни могат да бъдат отрицателни, 14 дни са положителни“, казва Матич, който смята, че всичко е индивидуално и зависи от това колко е готов да се справи организма на всеки човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *