Изписват от болница в Германия ранен от катастрофиралия благоевградски бус

Изписват от болница в Германия ранен от катастрофиралия благоевградски бус

Пострадалите при катастрофата край Мюнхен Атанас Киряков и Георги Заински, които бяха в благоевградската група за гроздобер във Франция, днес ще бъдат изписани от германската болница. Двамата ще се приберат в България поотделно, с различен транспорт – 27-годишният софиянец Георги Заински със самолет, а 60-годишният благоевградчанин Атанас Киряков с линейка, тъй като състоянието му не позволява да лети.

„Разходите по пътуването се поемат от застрахователната компания, в която е била сключена гражданската отговорност на катастрофиралия бус, тя е осигурила и медицинската линейка за Атанас Киряков”, заяви преводачката на групите гроздоберачи Маруся Аладжова пред в. „Струма“.

Тя добави, че на връщане от Франция е успяла да посети в германската болница Атанас Киряков, който беше най-тежко пострадалият при пътния инцидент, станал на 23 август през нощта на германска магистрала, на 70 км от Мюнхен. „Изглеждаше бодър, състоянието му се подобрява след операциите. Той беше със счупен крак, ръка и таз, и когато го видях, беше започнала рехабилитацията и раздвижването му. Тъй като не може да пътува седнал, ще се върне със специализиран транспорт – линейка. Георги Заински също е имал фрактури на рамо, ключица и таз, но той е по-млад, значително по-добре е и може да пътува седнал в самолет“, обясни благоевградчанката Маруся Аладжова.

По думите й тази седмица предстои среща на хората от групата, които катастрофираха с осемместния бус „Форд“ край Мюнхен на път за Франция, за да обсъдят евентуалното завеждане на съдебни искове срещу другата застрахователна компания.

След инцидента се оказа, че пътуващите в буса са били застраховани от служителка на благоевградския клон на компанията погрешно само за два дни – по един на отиване и връщане, вместо за четири – два в двете посоки. Тази застраховка е била необходима само по време на пътуването, като на ден се пада по 1 лв. и 5 стотинки, а по време на гроздобера във Франция работниците сключват договор, в който е предвидена застраховка за трудова злополука.

Припомняме, че за гроздобера в град Еперне в областта Шампан на 23 август се отправят 16 буса със сезонни работници, основно от Благоевград и Симитли. Един от тях с осем пътници катастрофира, като причината е временно заспиване на шофьора Георги Байрактарски. В буса е имало и втори шофьор – Иван Давков от Симитли, като двамата мъже са се сменяли при пътуването. Всички пътуващи са имали късмет, че по време на инцидента не е имало други автомобили на магистралата.

Всички българи получиха навременна медицинска помощ, като Атанас Киряков, който е бил в най-тежко състояние, е вдигнат с хеликоптер от местопроизшествието. Той и другият мъж от София, тръгнал да бере грозде заедно с неговия тъст, останаха за лечение в германска болница. Останалите шестима, които се отърваха с леки травми, дадоха показания пред разследващите за катастрофата, след което се прибраха обратно в България с автобус.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *