Изчезването на Янек отваря следи към знакови убийства и похищения

Безследното изчезване и вероятно убийство на Янек Миланов от Дупница в края на юли се превръща в заплетен криминален трилър, който вади на повърхността неочаквани сюжети и обрати, пише в. Уикенд. Дали най-накрая местния октопод, свързан с изчезналите „братя Галеви” ще бъде напълно разсечен, особено след личната намеса на главния прокурор Иван Гешев?

Владимир Ангелов, известен като Владко Стъклето, бивш полицай, а след това част от свитата на прословутите братя Галеви, тези дни си намерил майстора в лицето на ММА боец, който му ударил як пердах. До скандала се стига, след като става засичане между колите на младежа и Стъклето на улица в Дупница, разказват очевидци на свадата. По стар обичай Владко излязъл и тръгнал да се разправя с младия шофьор. Протегнал ръка през отвореното стъкло и му фраснал юмрук в лицето. Младежът обаче не се уплашил, а веднага изскочил от колата и макар, че се оказал по-дребен от бившия служител на братя Галеви, добре го напердашил.

За беда на Стъклето опонента му тренирал бойни изкуства и ролите на жертва и бияч се обърнали наопаки. В резултат от сблъсъка, според свидетели на случилото се, Владко Стъклето е добре насинен, но и през ум не му минавало да се жали в полицията и прокуратурата. И как да го направи, след като според слуховете и той е на мушката на разследването за мистериозното изчезване на Янек Миланов. Както е известно, Янек се прибира от Франция за ваканция в родния си град и изчезва след среща с друг бивш служител на Галеви – охранителят Васил Капланов-Каплата, станала вечерта на 31 юли.

Ако е имало посегателство над живота му, следите от престъплението е трябвало да бъдат заличени много грижливо, а това не е по силите само на един човек, анализират опитни юристи. Първият заподозрян е Владимир Ангелов, понеже двамата с Каплата са приятели, а и имат общо минало в групата на Галеви. Засега обаче не е известно той да е викан на разпит, но пък от друга страна, цялото разследване на загадъчното похищение на Янек Миланов или от некадърност, или от свързаност на дупнишката полиция с останките от групата на Галеви, е фатално забавено с цял месец.

Самият Владимир Ангелов е бивш служител в РПУ-то в Дупница. И той, и Каплата имат от години приятели сред служителите в управлението. Когато в средата на 90-те години Пламен Галев акостира заедно със свои бивши колеги от отряда на баретите в Дупница и полагат основите на бандата на офицерите, Стъклето веднага напуска МВР и отива при своя съученик. Той е единственият по това време в групировката, който не е бил в структурите на НСБОП или в отряда на баретите. Ангелов открито и честно обявява, че понеже не е доволен от парите в РПУ-то, отива да работи при своя съученик Пламен Галев. Мнозинството ченгета от РПУ-то в Дупница предпочитат да работят тайно за Галев, без да напускат благата си работа в МВР.

Една от първите бойни задачи на Владко Стъклето е да спира коли на хлебарски фирми и да не ги допуска да продават стоката си в Дупница, където могат да търгуват само фурни, определени от Галеви. Младият Ангелов не само изхвърля на шосето самуните, но и пребива от бой пекари, които не се подчиняват на волята на новите градски господари. Освен това обикаля редовно из магазините в Дупница и контролира цените и на другите стоки. Той дори определял какви артикули да се предлагат в магазините, припомнят си очевидци.

Групировката на Пламен Галев прибира процент от всеки продаден хляб и така „интелигентно” със законови средства започва да бърка в джоба на всяко семейство, на всеки потребител. И най-плахите опити за отпор завършват с неуспех. След време, когато Галеви са вече истинската власт в Дупница и е изградена нова автогара в града, Владко Ангелов е натоварен със задачата да следи за реда и чистотата в нея. Според очевидци се справя блестящо с този ангажимент, но малко по-късно е осъден и пратен в затвора за 4 години, а липсата му веднага се усеща на автогарата. Дори и в затвора той остава верен на своя приятел Пламен Галев и не проронва дума срещу него, че е избягал и го е оставил да лежи.

За разлика от него Васил Капланов-Каплата, който сега се разследва за изчезването на Янек Миланов, минава между капките и не е сред подсъдимите в делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов. Няколко години по-рано той е изхвърлен от групировката лично от Пламен Галев. Причината за това е конфликт с покойния Николай Радев-Отверката, също охранител на прочутите „братя”.

Каплата си позволява да вади пистолет и да гърми срещу него, при това в офис на групировката. Веднага след този инцидент Галев го прогонва. Каплата изчезва от Дупница за известно време, а по-късно разказва, че бил отворил хотел в Майорка. Дали това е истина, или е разтягал локуми, не е ясно. По ирония на съдбата през 2014 г. Николай Радев-Отверката издъхва в ръцете точно на Каплата, след като е прободен с остър предмет при инцидент в Дупница. Докато се подвизава като част от свитата на Галеви, а и след това, Каплата редовно пребива бизнесмени и обикновени граждани, включително и съседи, които вдигат шум и му пречат да спи, но от жалбите на пострадалите няма полза – делата са набързо потулени още в началото. Ясно защо – дебели връзки в местното РПУ.

Сред пребитите от него са и двама сърби, единият е синът на известния готвач Майстор Миро, а другият – негов племенник. Каплата ги пердаши в ресторанта им край с. Усойка на главен път Е-79. Побоят е потулен, както всички инциденти с участието на гардовете на Галеви по онова време. Сега се очаква и този случай да бъде прибавен към „студените досиета” на Капланов, по израза на главния прокурор Иван Гешев. Факт е, че за броени дни Гешев два пъти посещава Дупница и се среща с прокурорите там. Според източници от разследването се задават арести и на местни полицаи.

Анализатори твърдят, че през последните години Каплата, както и други по-дребни фигури от някогашните слуги на Пламен Галев и Ангел Христов, напълно са изгубили почва под краката си. Капиталите, които натрупват през годините с насилие, рекет, шашми, пране на пари и други далавери вече са се стопили. Освен това биячите на Галеви винаги са светели с отразена светлина и след изчезването на босовете, целият „авторитет” на техните слуги отива на кино.

Самият Каплата, разказват запознати, в последно време се превърнал в маниак, който си изпуска нервите по най-дребен повод. Дори преди време срязал гумите на колата на човек, с когото имал спречкване преди две години. „Пали се от най-нищожния повод, защото вече е господин Никой – обясняват запознати. – Той и подобните на него, които се прехранваха покрай Галеви, вече нямат опции да си върнат старата слава. Никой повече не се страхува от тях, като изключим разни дребни и плашливи душици.

От друга страна, прислугата на Галеви няма два грама мозък в главата, за да измисли почтен бизнес, а с рекет и насилие вече не става”. Васил Капланов-Каплата сега обаче отново насочи светлината към прословутите си началници. След изчезването на Янек Миланов неговото име трайно влезе в медиите, полицията, включително и конна, започна да претърсва всяка педя земя край Дупница и не се знае до какви разкрития може да се стигне.

Това в никакъв случай не работи в полза нито за бившата „преторианска гвардия” на братя Галеви, нито пък персонално за самите Пламен Галев и Ангел Христов. Те потънаха в нелегалност, няма съмнение, че биха искали да се забрави за някогашните им подвизи, но сега отново са поставени във фокуса на общественото внимание и то във възможно най-негативен ракурс. А какво ще стане, ако при претърсването на района, излязат доказателства за стари прегрешения?

Последствия ще има и за други, официални бранители на закона и сигурността. Според източниците ни се очаква в близко време дългогодишният шеф на РПУ-то в Дупница Борислав Динев да бъде пенсиониран. Да допълним, че неговата секретарка е дъщеря на съдия Мая Гиздова от Районния съд в Дупница. Тя прати Васил Капланов-Каплата в домашен арест, решение посрещнато с възмущение от съгражданите на изчезналия Янек Миланов. Мнозина са убедени, че от тази позиция, той може да влияе върху свидетели, въпреки че според защитата му, срещу него няма никакви доказателства, които да го свързват с изчезването на Янек, а само някакви неясни обвинения, че бил непослушен ученик с противообществени прояви. Така е обаче според адвокатите, а прокуратурата обжалва решението на Мая Гиздова.

Докато се произнесе Окръжният съд, Капланов беше отново арестуван. Този път заради заканата „Децата ти ще останат сираци”, отправена към Димитър Недев, председател на мотоклуб „Неразделни братя” в Дупница. „Вината” на Недев е, че се включил с коментари в страницата „Къде е Янек?” във Фейсбук. Те разгневили Капланов, който вече явно не може да се контролира по никакъв начин и подскача при най-малкия повод. Сега бившият Галев гард е с второ обвинение – за закана за убийство, след първото за незаконно притежаване на боеприпаси.

След изчезването на Янек Миланов реакцията на Димитър Недев да потърси помощ в прокуратурата, при това направо в столицата, като прескочи РПУ-то в Дупница, не е изненадваща. Съгражданите му обаче очакват, че няма да се размине само с пенсионирането на тотално загубилия доверие шеф на местното РПУ Борислав Динев. Предполага се, че ще има персонални промени и в окръжната дирекция на МВР в Кюстендил. Известно е, че групировката на братя Галеви царува с години в Дупница и региона, понеже винаги е имала покровители в МВР, при това директно във върховете на министерството. „Полицията няма да посмее да удари върху свои служители” – убедени са мнозина, но явно времената вече са други и това се усеща от кръга на Галеви.

Иначе зад някогашната банда на офицерите стои зам.-директор от тогавашното НСБОП, който преди време, когато се разшумява около групировката, е изпратен да довърши кариерата си като офицер за свръзка в посолството в Москва, а днес е пенсионер. Той лично ръководи разрастването на групировката в първите й години. Затова всеки опит да се неутрализират бившите антимафиоти в зародиша на престъпната им дейност се спъва от самата полиция.

Групировката на Пламен Галев и Ангел Христов започва да се оформя още през 1993 г., когато в Дупница се появяват бившите барети. Към тях се присъединяват сержанти, напуснали местното РПУ, подобно на Владимир Ангелов привлечени от възможността бързо и лесно да забогатеят. В началото Галеви държат две-три заведения, имат и фирма „Грандкомерс”. Когато районният прокурор в Дупница Ивайло Василев издава постановление за оглед и претърсване на базите на бандата, които се намират край с. Червен брег и Крайници и в местността „Злево”, то е блокирано от местното РПУ. „Издадох постановлението за обиск след многобройни оплаквания на граждани – припомня си Ивайло Василев, който и сега е прокурор в Дупница. – Имаше сигнали, че край Червен брег и Крайници са измъчвани и бити хора. Селяните твърдяха, че там често се стреляло, от гърмежите ги било страх да работят по полето”. Точно по тези места, които преди години се стопанисват от Галеви, сега жандармерия и полиция търсят от дни изчезналия Янек Миланов.

Ако неговото отвличане се разкрие, нищо чудно да излезе истината и за още няколко безследно изчезнали. Навремето обаче опитът на прокурора Ивайло Василев за обиск в „хабитатите” на бандата на офицерите пропада, понеже тогавашните полицейски шефове са смутени, а докато те се размотават, групировката е предупредена. Стига се и до куриозното положение, при което полицейски шефове уверяват прокурора, че това били секретни бази на НСБОП! По онова време кмет на Дупница е известният д-р Панчо Панайотов. Той пък застъпва позицията да се изчака и да се действа срещу групировката евентуално след изборите, запомнили са свидетели. И това изявление е направено, въпреки че кметството вече е затрупано със сигнали за насилия над хлебари и частни търговци.

Постепенно Галеви овладяват и БСП, и СДС на местно ниво, а посочени от тях хора стават общински съветници. След време пък имат и посочен от тях кмет на Дупница. За насилието над дребния бизнес, хората на Галеви винаги са имали едно дежурно обяснение – че това е част от служебните им ангажименти и разработки, понеже те работят като полицаи под прикритие, на някакви секретни щатове в МВР, за да се противопоставят на групировките на Иво Карамански и ВИС на братя Илиеви. Може и така да е било, но едва ли за дълго. След години регистрациите в Търговския регистър показаха, че имат общ бизнес с прочутият лидер на ВИС Христофорос Аманатидис – Таки, което обезценява тезите им, че са били антимафиоти до последно.

Факт е обаче, че малко преди да избягат от България, Галеви започват да се изживяват като филантропи и правят и добри дела за града, в който иначе всяват само страх и ужас. По тяхна инициатива са направени ремонти на два парка в града, санирани са училища. Близки до тях казват, че те са участвали активно в разработки, които са довели до присъди, включително и доживотни, дадени на опасни престъпници. Върнали са на държавата исторически и културни ценности, които по онова време се оценяват на над 3 милиона паунда. Сред тях е и една от осемте запазени досега в света цигулки „Страдивариус”.

Източник, който е много близък до Галеви, е категоричен, че са били изпращани и на преговори с опасни терористи-ислямисти в Косово. Факт е също, че Пламен Галев има лични заслуги и награда за разбиването на канал за износ на упойващи вещества, влагани в лекарствата, произвеждани в завода на „Фармация” в Дупница. Така или иначе обаче, изцепките на техните бивши слуги като Васил Капланов-Каплата сериозно рушат опитите им да изперат реномето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *