Изчисленията: 10 българи с вируса заразяват нови 20

10 болни у нас вече заразяват нови почти 20 души. Спрямо понеделник така нареченото репродуктивното число отново се увеличава и вече е 1,94, пресмята математикът на щаба проф Николай Витанов пред bTV. От началото на пандемията толкова голямо число не е било отчитано.

Най-ефективният метод в борбата с коронавируса засега е спазването на социална дистанция. Европейските и американските здравни власти имат много точен математически модел, как всеки един от нас може да предпази или навреди на околните.

Например, ако не се спазва карантина, един заразен човек може да инфектира средно двама души и половина за 5 дни, които пък да заразят общо 406 души в рамките на месец.

Всеки, който е ограничил наполовина социалните си контакти, рискува да зарази някой друг за период от 5 дни, като веригата би ила с общо 15 души за период от 30 дни.

Човек, който спазва стриктно карантината и е ограничил личните си контакти със 75 процента има вероятност да е свързан със заразяването на по-малко от 3-ма души за месец, според математическите модели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *