Икономическият министър: Две нови мерки по 78 млн. лв. ще подкрепят бизнеса

Икономическият министър: Две нови мерки по 78 млн. лв. ще подкрепят бизнеса

Успяхме да договорим с работодатели и синдикати две нови мерки за преструктурирането на бизнеса в условия на ковид кризата и в помощ на големи-малки компании с оборот над 500 000 лв. Това коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БНТ.

Бюджетът по всяка една от тях е в размер на 78 млн. лв. Ресорният министър подчерта, че това са само две от мерките, които ще гарантират сигурността на компаниите в страната. Работата по инициативата на Европейския съюз RЕACT-EU, която ще ни осигури 400 млн. лв.,продължава. За целта обаче парламентът трябва да приеме промени в Закона за европейските средства, така че финансовата помощ да стига по-бързо до хората.

По мярката за микро и малки предпиятия – 3 до 10 000 лв. помощ, също са одобрени нови проекти на стойност 21 млн. лв., които ще бъдат разплатени през следващите седмици Във връзка с изтегления допълнителен държавен дълг, той бе категоричен, че това е буфер, който ще спомогне за покриването на държавните разходи, пенсии и заплати, в случай че в края на година се реализира дефицит. Дългът ще се използва и през следващата година. „Членството в ERM II ни даде шанс да се представим на международните финансови пазари”, заяви Борисов, като допълни, че страната има 22 емисии за близо 10-годишен дълг от 10-12 държави.

По думите му за макроикономическата стабилност на България може да се съди и по инвестициите. За първите 7 месеца от годината са регистрирани преки чуждестранни инвестиции в размер на 1,4 млрд. eвро, които отбелязват ръст от 53 – 54 %спрямо миналата година. По отношение на безработицата в страната, ресорният министър поясни, че тя е в рамките на 7,5% , а запазените работни места са над 300 000.

„От гледна точка на спада в БВП – сме в топ 5, по финансова стабилност – в топ 3”, допълни той. До момента през Българската банка за развитие (ББР) и банките партньори са инвестирани близо 130 млн. лв. Физическите лица, които са получили кредити наброяват 18 000 души, подпомогнатите компании пък са над 130. В отговор на въпрос относно на механизма на работа на ББР, Борисов обясни, че 99 % от раздадените кредити са за малки и средни предприятия, „като портфейл 66 % отиват за малък и среден бизнес, а в остатъка от 34 % има между 6-7 % държавни компании”.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *