Илко Стоянов с близо 38% на балотаж срещу Румен Томов с 26,2%

Илко Стоянов с близо 38% на балотаж срещу Румен Томов с 26,2%

С рекордно ниска избирателна активност приключиха частичните избори за кмет на Благоевград. При 20 процента обработени резултати на балотаж отиват независимият кандидат Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно, и кандидатът на партия „Има такъв народ“ Илко Стоянов.

Първите симптоми на ниска избирателна активност се появиха още при първите междинни данни в 10 сутринта – едва 3,4 процента. Два часа преди приключване на изборния ден в секциите, където гласуват предимно хората от двете ромски махали, активността беше средно 15 на сто. Тенденцията се запази до края.

„С решение на ОИК в 20:15 ч. изборният ден в Благоевград за частични избори за кмет на Благоевград завърши. Общият процент: 27,76. Аз съм не знам от колко години в избори. Такова чудо не е имало. Няма никакви жалби. Няма никакви сигнали“, каза на последния брифинг заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски

80 от общо 140 секционни избирателни комисии са предали протоколите, от които са обработени 20. Междинните резултати показват сериозна преднина за кандидата на партия „Има такъв народ“ Илко Стоянов с близо 38 процента, а втори е независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, с 26,2 процента от вота на избирателите.

Според двамата кандидати с най-големи шансове за кметския стол в Благоевград ниската избирателна активност е показала колко сериозен е бил проблемът с купения и контролиран вот в продължение на години, който на тези избори е бил осуетен. Отиващите на балотаж идната неделя Илко Стоянов от „Има такъв народ“ и независимият Румен Томов, чиито правомощия съдът прекрати предсрочно, очакват по-висока избирателна активност на 4 юли.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *