„Има такъв народ“ взима и връща мандата днес

„Има такъв народ“ взима и връща мандата днес

Вторият мандат ще бъде връчен от президента Румен Радев на кандидата за премиер на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова и върнат веднага от нея днес. Това стана ясно, след като от „Дондуков“ 2 най-сетне обявиха датата и часа, в който ще бъде проведена конституционната процедура. Това ще се случи в 9 часа сутринта.

Че втората по големина парламентарна група в НС – тази на „Има такъв народ“, няма да се възползва от опцията да се опита да сформира кабинет, стана ясно още в понеделник, когато лидерът на партията Слави Трифонов обяви това в пост във Фейсбук. В него Трифонов заяви, че номинира световната шампионка по шах и настоящ депутат от ИТН за премиер, но тя реално ще отиде на „Дондуков“ 2 само за да получи мандата и веднага след това да го върне, тъй като партията нямала нужната подкрепа в НС, за да състави правителство.

Това пък веднага предизвика упреци от останалите формации в НС, че бяга от отговорност и тласка държавата към хаос, което пък беше коментирано от Трифонов в ново изявление, този път като видеообръщение. Отново във Фейсбук. „Не бягаме от отговорност. Може да има всякакви обвинения. Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласоподавател, така стоят нещата“, каза той във видеото. След което посочи, че първите – ГЕРБ, не са успели да направят правителство. ИТН също не можели да съставят стабилен кабинет, защото нямат „необходимия брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно“.

В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет, заяви Трифонов, от чието изявление стана ясно, че е излязъл от карантината вследствие на COVID-19, но сега е в болнични, защото заболяването го е ударило неприятно в кръста. „Хора, които са минали през това, знаят, че удря в дробовете. Не е приятно да си под карантина, сега трябва да се възстановявам известно време. Обстоятелствата са такива, каквито са и за всички“, заяви лидерът на ИТН и сподели, че болестта е задълбочила проблемите му с крака.

Видеото, а също и разглежданите във вторник в правната комисия на НС поправки в Изборния кодекс станаха повод за нов коментар на премиера в оставка Бойко Борисов по време на поредна среща в дома му в Банкя, този път с туристическия бранш.

„Радвам се, че го видях Слави жив и здрав и с готовност да управлява… някога… при абсолютно мнозинство“, заяви Борисов и прогнозира, че такива никога няма да има. След което даде да се разбере, че е добре да се обмисли системата в Гърция, където първата сила получава 50 депутати допълнително

Така тя ще има нужната подкрепа и ще може да поеме политическата отговорност, подчерта Борисов. „Вместо сега, както проф. Герджиков каза, да се опитват да сготвят някаква манджа и да променят правилата в последния момент, и то за президентските избори“, каза още той. Поясни, че изборите не го притесняват, но според него при вот резултатите ще са отново сходни. Така, дори ИТН да станат първи, Трифонов пак трябвало да се разбере със същите тези партии, които отново ще са в НС. При следващ парламент обаче според Борисов щели да влязат и патриотите. „Тогава пак ли ще кажем: Докато не ми дадете цялата власт еднолично да ви управлявам, пак на избори“, каза още премиерът. Напомни, че един вот ще струва около 50-60 млн. лева, колкото е била и помощта за туроператорите, а за миналия вот вече са били похарчени около 160 млн. лева.

Борисов отново обвини президента Румен Радев, че се мотае с процедурата по даване на мандати, като по думите му целта на това била да се сменят изборните правила за президентския вот, за да бъде осигурена служебна победа на държавния глава. „Това е явно ангажиментът, който са поели към него. Те нямат отговорност никаква и затова така ще действа“, каза Борисов и заяви: „Някой услугва на президента. Защо сменяте правилата? За да има служебна победа?“ Напомни, че предишните президентски избори Радев ги е спечелил със старите изборни правила. „Защо трябва да се променят правилата? Да не са поели някакви ангажименти и към ДПС при безразборното отваряне на урни в чужбина“, попита премиерът. „Дай боже по-бързо да ни изчегъртат. Стана един месец и не можем да си тръгнем. В парламента ни слагат мораториум, а Радев ни казва да работим“, завърши Борисов.

ДПС: Ще подкрепим кабинет на някоя от новите

ДПС ще подкрепи опит за сформиране на кабинет само ако той бъде направен от някоя от новите партии в 45-ото народно събрание. Това стана ясно от изявление на депутата от ДПС Хамид Хамид преди заседанието на правната комисия във вторник. По думите му има още една процедура за връчване на мандата на трета политическа сила, но припомни, че от движението вече са казали, че няма да подкрепят нито кабинет, излъчен от ГЕРБ, нито такъв от БСП. За това дали третия мандат може да го получи ДПС, Хамид Хамид заяви, че всичко зависи от волята на държавния глава. Помолен за коментар на твърденията, че президентът Румен Радев действал в полза на ДПС в промените на Изборния кодекс, Хамид запита лаконично: „Така ли е казал премиерът? Много интересно, много интересно.“

Червените: ИТН помага на статуквото

„Статуквото е на път да се възпроизведе заради Слави Трифонов. Отиваме на нови избори.“ Това заяви пред Нова TV пък депутатът от БСП Атанас Зафиров, като допълни: „Политиката не е шоу, тук няма сценарий.“ Според него отказът от поемане на отговорност означава, че отиваме към предсрочни парламентарни избори и това най-вероятно ще върне „Борисов на бял кон в политиката“. По думите му сме станали свидетели на отказ за мандат без всякакви консултации. „Те самите не са потърсили възможност за подкрепа. Не могат да се слагат квалификации върху политически субекти. Не може да има корумпирани партии, може да има корумпирани политици. Не може да слагаш квалификации на цяла партия“, каза Зафиров.

„Всички партии декларираха, че ще подкрепят кабинет на ИТН. Ако мандатът стигне до нас, ние ще се допитаме до нашата партия“, заяви Зафиров. Левицата няма да върне веднага третия мандат, ако той бъде връчен от президента Радев.

ИМВ: Няма да гласуваме за правителство, предложено от БСП

„Ако БСП и Корнелия Нинова внесат кабинет в парламента, тя няма да получи подкрепа нито от „Има такъв народ“, нито от „Демократична България“, нито от „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ). Такъв кабинет ще получи подкрепата само на ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред Нова TV председателят на ПГ на „Изправи се!Мутри вън!“ Мая Манолова. Според нея избори, направени от служебен кабинет, не са нещо лошо, а дори гарант за това, че няма да бъдат откраднати гласове.

Манолова коментира лаконично решението на ИТН и Слави Трифонов да върне мандата за кабинет, като обясни, че е имало място за разговори за правителство с краткосрочни цели. „България е в тежка социална и икономическа криза. Има теми, които спешно очакват решение. Ние казахме ясно, че сме готови да подкрепим правителство на промяната, в което участват партиите на протеста“, каза Манолова и добави, че Антоанета Стефанова е „достойна за уважение шампионка по шах“. Депутатът от ИМВ и съпредседател на коалицията Николай Хаджигенов също разкритикува решението на партията на Слави Трифонов. В интервю за Нова TV той посочи: „Изненадан съм, че от „Има такъв народ“ върнаха нещо, което още не са взели. Имахме нагласа да управляваме, имахме готовност да подкрепим правителството.“

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *