Имоти с надути цени стоят 10 месеца на пазара

Надценените имоти застояват на пазара между 8 и 10 месеца, без да намерят купувач. Това коментира Румяна Александрова, имотен експерт на онлайн дискусия, организирана от Инвестор.бг. Причината е, че част от продавачите използват засиленото търсене и надуват цените. За да го реализират обаче, се принуждават да му свалят цената с 15 на сто, което е реалната му стойност, коментира Александрова.

По думите й пандемията не се отрази негативно на имотния пазар у нас, като ефектът от нея е, че завишените цени на имотите бяха редуцирани до реалната им стойност.

Експерти, които участваха в дискусията, коментираха, че през тази година има голямо търсене на жилища във високия ценови сегмент.

Те посочиха, че през лятото са станали свидетели на продажба на имоти за ден-два. Примери за райони, в които се продават бързо жилища, са „Иван Вазов“ и „Стрелбище“, които са малки квартали, но търсенето на жилища в тях е голямо.

Александрова коментира още, че през тази година най-силните месеци на търсене и продажби на имоти са били юли и началото на август, когато буквално брокери работеха без почивни дни.

Относно цените на имотите в София прогнозите за тази година бяха те да намалеят с 5 на сто, но заради засиления интерес дори има покачване с до 5% за цялата страна, коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА.

Той посочи, че факторите, които оказват влияние на ръста, са увеличението на доходите на българите. По данни на статистиката преди 10 години нашенци са получавали 25% от средния доход за ЕС, а през тази година те достигнаха 47 на сто.

Другата причина за засилен интерес е относно несигурността на българите за това какво ще се случи след влизането на страната в Еврозоната. Огромен фактор, който допринася за ръста на интереса, е достъпът до ипотечно кредитиране. Според Андонов никога не е било толкова лесно да се вземе кредит за покупка на жилище, както е в момента. Освен това лихвите по заемите са изключително ниски. В същото време са ниски и тези по депозитите и хората предпочитат да инвестират в имоти, вместо да държат парите си в банка.

По думите му хората с депозити между 100 000 и 1 млн. лева използват спестяванията си за инвестиция в имоти. Като цяло това означава, че има ресурс от около 16 млрд. лева, които биха могли да бъдат вложени в жилища.

Андонов коментира, че като цяло броят на сключените сделки до септември намалява с 10 на сто, но се очаква това изоставане да бъде наваксано до края на годината, като излязат данните за последното тримесечие.

10% ръст на ипотеките

Освен със спестени пари се купуват имоти и с ипотеки. През тази година има ръст с 10 на сто на отпуснатите заеми за покупка на жилище, коментира Антон Андонов. Относно имотите в селата в повечето случаи покупката им се финансира със собствени средства, но заради ръста на тавана на потребителските кредити има такива закупени със такъв вид заем, тъй като цените им са ниски, а условията за отпускане са доста по-облекчени.

Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи коментира, че за 20 години цените на имотите са скочили със 140%, като от 430 евро на квадрат за жилище в „Манастирски ливади“ в момента цената е над 900 евро. Като се отчете обаче инфлацията, се оказва, че цените са на същите нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *