Имунолог: Вероятно ще има още нови щамове на COVID-19, новият има три мутации

Вероятно ще има нови щамове на COVID-19. Причината е, че вирусът протича паралелно във всички държави при различни климатични условия. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров.

Според него новият щам от Южна Африка има три мутации, които го различават от оригиналния. това го правело доста по-различен.

„Има известна вероятност той да бъде по-малко чувствителен на съществуващите ваксини”, каза още доц. Шиваров. Той изтъкна, че принципът на солидарния модел е спазен и голяма част от по-развити държави в света са на същото ниво на ваксиниране като нас. Експертът изтъкна все пак, че ако се забави ваксинирането на голямата част от обществото, това може да ни ипред риск от нови варианти на вируса. Все пак се надява на оптимистичния вариант, в момемнта човечеството е заложило на нещо достъпно и познато, подходът е правилен и това дава шанс инфекцията да се контролира в обозримо бъдеще. Според него оптимистичният вариант е краят на лятото. Той обясни и защо са нужни две дози от ваксината.

„Първата доза казва на имунната система да образува клетки, които да образуват антитела. Втората доза им казва „нека част от тези клетки да останат живи и да работят по-дълго“. Имунната система не може постоянно да образува клетки. Това е икономически незигодно за организма ни. Не забравяйте, че има ваксини, които се правят три пъти. Съображението как да се проведе имунизационната кампания при условие, че има заплаха за общественото здраве и имунизацията е в наш интерес, не бива да създава спекулации. Забавянето с втората доза не бива да е голямо“, поясни имунологът. Той изтъкна, че е доказано, че на 120-ия ден от поставянето на ваксината на Moderna хората имали добър имунитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *