Инвалидите в Благоевград искат да пътуват с намаление за 54 лв. на година в градския транспорт

Инвалидите в Благоевград искат да пътуват с намаление за 54 лв. на година в градския транспорт

Да пътуват с намаление в градския транспорт настояват инвалидите от няколко сдружения в Благоевград. Искането им поставя на вниманието на председателя на Общинския съвет Андон Тодоров и на кмета на града инж. Румен Томов общественият посредник доц. д-р Валентин Василев, пише в. „Струма“. Той напомня, че проблемът се дискутира неколкократно още от май 2018, като досега е провеждал няколко срещи с представители на организации на хора с увреждания, сред които председателите на Съюза на слепите за Благоевградски и Кюстендилски регион, представител на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, представител на Българската асоциация за нервно-мускулни заболявания и Силвия Тагарева, майка на дете с увреждания, която е и инициатор на идеята.

Омбудсманът в общината припомня, че през 2018 и 2019 г. е изпращал писма до Общинска администрация по темата, но на тях отговор и досега не е получен. Основното искане на инвалидите е в градския транспорт в общината да се въведат специално за тях карти на преференциални цени и общинското ръководство да обмисли вариант като начало при определени условия да се пуснат пилотно 100 карти за хора с увреждания. Цената, която се предлага, е 52 лв. на година, като се настоява майките на деца инвалиди да пътуват безплатно до навършване на пълнолетие.

Общественият посредник предлага да се сформира работна група от съветници и представители на администрацията, която да обсъди исканията и да излезе с предложение за решение.

„Преди време инвалидите получаваха от държавата целева помощ за транспорт и много от тях я ползваха по предназначение, като си взимаха карти за градските автобуси, но се промениха законът и наредбата и сега им се отпуска финансова подкрепа, която не е фиксирана за конкретен разход, и те престанаха да отделят пари за карти, като ги харчат за други нужди“, обясни Марио Богданов, съдружник в „Струма 11“ ООД, една от превозваческите фирми, които обслужват градския транспорт на Благоевград.

В момента редовно пътуващите с градските автобуси в Благоевград ползват карти, с които придвижването им излиза по-евтино, отколкото ако при всяко качване в автобус 2 или повече пъти дневно да си купуват билетче по 0,80 лв. Месечната карта за ученици и студенти е 22 лв., пенсионерската е 26 лв., а на работещите – 32 лв. Намаления има и за карта на тримесечие, половин или цяла година, като годишната е съответно 212 лв., 250 лв. и 310 лв.

„Финансовата подкрепа, която инвалидите получават, е различна и зависи от процента на инвалидност, отбелязан в ТЕЛК решението“, припомни директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев. Той отбеляза, че сумите са от 25,41 лв. при 50 % до 206,91 лв. при 100 % инвалидност с чужда помощ. „Всеки, който получава тази подкрепа, сам преценява нуждите си и е логично, ако има нужда от транспорт, да покрие този разход“, коментира още социалният шеф и допълни, че хората с 50% и нагоре инвалидност имат право и на безплатна винетка, ако имат автомобил.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *