Инструкторът Свободин Димитров получи разрешително за минерална вода

Инструкторът Свободин Димитров получи разрешително за минерална вода

След близо три години чакане инструкторът по каяк, ски и планинско колоездене Свободин Димитров се сдоби с разрешително за водовземане на минерална вода от находище „Гулийна баня“ за семейния си хотел в разложкото село Баня. Общинският съвет в Разлог вече е дал съгласие за издаване на разрешителното за срок от пет години. То е на името на фирмата на Димитров „КЪНЕКШЪНС“ ООД, пише в. „Струма“. Разрешените водни количества са до 0,283 л/сек. средноденонощен дебит, или годишно водно количество до 8909,57 куб.м. За тях има и положително становище от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Идеята на хотелиера е да изгради към съществуващия хотел в Баня спортно-възстановителен център с 4 басейна и едно вътрешно джакузи. Той преминава няколко пъти през тромавите процедури. В началото на 2018 година получава от Басейнова дирекция положително становище за черпене от Сондаж 6 на находището, но Общинският съвет в Разлог отказва издаване на разрешително с мотив, че сондажът е на близо километър отстояние от обекта и това ще засегне голяма част от инфраструктурата на селото и ще я разруши. Препоръчва се черпене от предвидения тогава (сега вече действащ) черпателен резервоар, който е близо до обекта и в който ще се събират водите от четири водни обекта.

Димитров пуска изменение на инвестиционното си предложение, като променя параметрите, а именно мястото на черпене, като посочва Сондаж 2. Следва обаче отказ от страна на Басейнова дирекция. Мотивът е, че заявеният от инвеститора средногодишен дебит от 0.4 л/сек. надвишава свободните количества от 0,283 л/сек. За да получи положително становище, инвеститорът се ограничава до свободните количества и отново променя параметрите в инвестиционното си предложение.

Семейният хотел на Свободин Димитров е изграден в местността Ленища и е първият в района с изградена изкуствена катерачна стена.

Още двама инвеститори в Баня са получили отказ от Басейнова дирекция, а инвестиционните им намерения са определени като недопустими, отново заради недостатъчни количества вода от исканите сондажи. Едното е за захранване на басейн и хидромасажна вана, предвидени към нова къща за гости, където искането е за проектен дебит от 0.30 л/ сек. Отговорът на Басейнова дирекция е, че свободните количества на посоченото съоръжение са едва 0.09 л/сек. При 13 л/сек. общ дебит, издадените разрешителни са за 12.91 л/сек.

Другото инвестиционно намерение е за преустройство на съществуваща жилищна сграда в къща за гости, за която исканото водно количество е от 0.39 л/сек. Идеята на инвеститора е да захрани предвидените за изграждане в обекта рекреационен басейн и три броя хидромасажни вани. Инвестиционното намерение също е определено от Басейнова дирекция като недопустимо. За него също се предвижда захранване от Сондаж 1, като становището отново е, че няма достатъчни количества, а посочените параметри са същите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *