Интересът на мигрантите към България е… нулев! Искат в Гърция!

Въпреки истерията „хиляди сирийци идват към нас“, подклаждана от политици, ситуацията на българо-турската граница е… „жив сириец няма“. Бежанците искат да преминат в Гърция на път за Западна Европа.

В Северна Гърция е установено, че мигранти стигат до планинския масив Нимфея, близо до граничния пункт „Маказа“, но никой не е пожелал да мине в България. Групите почиват тук и поемат към Солун, пишат местните медии. Интересът на мигрантите към ГКПП „Златоград“ е нулев, информира 24rodopi.

„Казаха ни, че към момента не можем да влезем в България, а да тръгнем към Гърция“, твърди пред репортер на турската телевизия NTV един от мигрантите. „Казаха, че е забранено (да преминаваме към България). Казаха ни да минем през морето (граничната река Марица)“, посочва пред турската медия друг сириец.

Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа.

На снимката: Сирийци нощували на около 15 км от „Маказа“ и тръгнали за Солун, твърдят медиите в Комотини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *