Искат разсрочване на кредити за 8,5 млрд. лева

Гражданите и фирмите досега са поискали да им бъдат разсрочени кредити за около 8,5 млрд. лева. Част от тях няма да могат да се издължат до края на годината и вероятно ше се наложи второ и трето разсрочване. Това съобщи председателят на на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред БНТ.

Статистиката, която и БНБ показа, е че има около 100 хил. заявени кредити за отсрочване към края на май, които вероятно ще станат 110 хил. към края на юни. Част от тях няма да успеят да се върнат към нормално обслужване в рамките на 6 месеца. Вероятнно към част от тях банките ще приложат второ разсрочване или трето, обясни Андронов. Общата сума на исканите за разсрочване кредити е над 8 млрд. към края на май. Ако приемем, че има още един месец – т.е. юни – това дава една вероятна стойност 8,5 млрд., посочи още председателят на Асоциацията на банките.

Първоначалното търсене на разсрочване силно намаля и фирмите и гражданите след като се вдигнаха ограничителните мерки намалиха интензитета на търсене на тази възможност. Защото някои се върнаха на работа, част от фирмите възобновиха дейността си, отбеляза още Андронов. По думите му обаче 10-15% от тези кредити вероятно и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да се върнат в редовен режим. „Ние сме готови за това и даже банките през второто тримесечие ще отделят много големи резерви, за да посрещнат кредтите, които няма да могат да бъдат обслужвани“, обясни още Андронов.

По думите му приходите на банките от такси не са се увеличили, а дори през първите 4 месеца на 2020 г. са намалели с 1% спрямо същия период на миналата година. Спрямо последните емсеци на 2019 г. пък понижението е със 7%. Приочината е, че в средата на декември бяха намалени таксите за трансгранични преводи в рамките на Европейския съюз и те бяха приравнени с вътрешните.

Към днешна дата около 40% от спестяванията на българите са в евро, обясни още Андронов. По думите му няма нужда хората допълнително да превалутират сметките си в единната валута заради бъдещото ни влизане в Еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *