Испания одобри 462 евро минимален месечен доход за най-бедните

Испанското правителство одобри програма за предоставяне на универсален базов доход за най-уязвимите жители на страната, съобщи правителствената говорителка Мария Хесус Монтеро, цитирана от световните агенции.

За въвеждането на минимален месечен доход от 462 евро съобщи и вицепремиерът Пабло Иглесиас. Мярката има за цел да намали нивото на бедността, особено сред децата.

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, позволи да бъдат ускорени темповете (на одобряване на универсалния базов доход), посочи Монтеро. Размерът на помощта е от 462 до 1015 евро месечно.

Властите се надяват чрез тази мярка крайната бедност в страната да бъде намалена с 80 процента. Очаква се да бъдат подпомогнати около 850 000 семейства или 2,3 милиона души, 30 процента от които – непълнолетни. Програмата ще струва на хазната около 3 млрд. евро годишно.

Испанското правителство прогнозира по-рано, че заради пандемията от коронавирус брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 9,2 процента тази година, а безработицата може да скочи до 19 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *