Италиански град плаща наемите на новите си жители

След като някои италиански общности се опитаха да спрат спада на населението си чрез продажба на разрушени домове за долар или осигуряване на месечни субсидии, сега беше предложен още един начин на стимулиране. Теора, разположен в южния регион на Кампания, се надява да примами потенциални жители, като предлага да им плаща наема им, ако се преместят там.

Въпреки че сделките за жилища с €1 имат огромен успех в цяла Италия и най-вече в градовете като Сицилия, новите жители са ангажирани да инвестират в основни ремонти и има опасения, че купувачите просто придобиват евтини ваканционни жилища, а не се установяват за постоянно.

От град Теора смятат, че новият план ще работи по-добре. Идеята е да се плаща на новодошлите по 150 евро на месец за разходите за наемане на къща там в продължение на две години, или им предлага да си купят дом, като цената им ще бъде намалена с 5 хил. евро.

Какви са условията?

Новите жители ще трябва да пребивават в Теора поне три години и трябва да имат поне едно дете, когато кандидатстват. „Не вярвам в продажбата на празни къщи за 1 евро. Това не стимулира хората да останат в тук“, казва Стефано Фарина, кметът на града. „Тези купувачи идват само няколко месеца в годината през лятото на почивка и това не е решение. Но постоянното пребиваване и записването на деца в местното училище ще вдъхне нов живот на града.“

Според Фарина населението на града намалява драстично след земетресението през 1980 г., което е причинява тежки щети на Теора и на близкия град Лиони, и населението не е успяло да се възстанови напълно. „В Теора се раждат две бебета всяка година, докато броят на умрелите е 20 души“, обяснява той. „Населението е едва 1500 жители. След ужасния трус много млади хора избягаха. Искам да обърна тази негативна тенденция. Децата са нашето бъдеще, новите семейства ще бъдат градивните елементи на нашата свиваща се общност, затова насърчаваме тези, които имат повече деца, да кандидатстват.“

Когато става дума за цената на преместването, Teoрa може да има предимство пред други италиански градове. В момента наемът в града може да струва едва 200 евро на месец, докато домовете със 100 квадратни метра са на пазара само за 30 хил. евро. Това означава, че тези, които изберат да наемат един от имотите, биха могли да плащат само 50 евро на месец, като се вземе предвид помощта от града.

Междувременно крайната цена на едно жилище ще се свие до около 25 000 евро след подаръка на кмета – облекчение от 5000 евро, ако наемателите са реновирали жилището и решат да го купят. Къщите са в добро състояние, тъй като бяха възстановени след земетресението – някои дори са с мебели.

Градът също предлага да се откаже от събирането на такси за училищно хранене. „Досега две италиански семейства са се установили, както и едно от Бразилия с италиански корени“, добавя Фарина. Той се надява много други да последват примера им.

Какво предлага Teoра, което другите италиански градове не могат?

Градът е разположен в дивата местност Ирпиния на Кампания. Теора се намира в подножието на връх Креста дел Гало. Хълмистият зелен пейзаж на Теора някога е бил обитаван от самнитите, древно италианско племе, което се противопоставяло на управлението на Древен Рим. Името му произлиза от латинската дума „tugurium“, което означава „колиба от камък и слама“. В района има различни маршрути по старите овчарски пътеки. „Това е най-завладяващата и недокосната част на Ирпиния – известна като“ зеленият бял дроб“ заради буйната си растителност и чистия въздух“, казва Фарина.

Днес много къщи в градчето са незаети. Има почти 100 празни сгради, които търсят нови обитатели. „Това е проблемът. Имаме твърде много нови, но празни къщи, които са в тежест за частните собственици, които сега живеят в чужбина“, казва кметът.

Тези, които решат да купят или наемат тези забравени домове, няма да страдат от липса на забавления. В града се провежда ежегоден летен фестивал на любовните песни, когато двойките пресъздават прочутата сцена от балкона от пиесата „Ромео и Жулиета“ на Шекспир, уточнява Money.bg. В града се провежда и събитие, което разказва за деня, в който Теора е станал столица на Италия само за 24 часа през 1936 г., когато Бенито Мусолини го избра за стратегически наблюдателен пост.

Що се отнася до кухнята, специалността на града е томацела – хамбургер, направен със свинско месо и с настърган кашкавал и хрян. Годишният панаир на Teора примамва любителите на свинско от цяла Южна Италия, благодарение на местния специалитет.

Кметът на града се надява новата политика да е ефективна и населението да се увеличи. „Земетресението ни е оставило дълбок белег, но ние се научихме да се издигаме от пепелта с гордост. Ето защо трябва да сме креативни и да намерим нови начини да накараме хората да се присъединят към нашата общност“ , казва Фарина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *