Италианци печелят наготово от българския трюфел

Италиански предприемачи печелят наготово от трюфела в българските гори. Основната част от пазара на подземната гъба е нелегален и в страната не остава нито стотинка от огромните печалби, които се генерират от 1 кг подземна гъба. Преди две години 1 кг бял трюфел се търгуваше за над 6 хил.евро, съобщи Димитър Димитров от Асоциация Български трюфел.

Проблемът е, че търговците от Ботуша продават трюфела като италиански, а той основно е изваден от нашите лесове. Според Радослав Радев, зам.шеф на ДЛС Балчик, трюфелите са създадени от българското лесничейство чрез засаждане на заразени фиданки още преди 1989 г. Практически те се добиват от държавни гори у нас, докато в Италия и Франция от частни. Това е и една от причините ловците на трюфели да се отнасят вандалски към събирането на гъбата.

Трюфелджиите се събират на групи, които с виковете си плашат бременните сърни, унищожават мицела на гъбата с кирки и лопати и често се бият помежду си, за да маркират територии. Димитров призова да се приеме проектозакона за трюфелите, за да се въведе ред в събирането на гъбата. Той съобщи, че асоциацията прави всичко възможно трюфелът от нашите гори да се продава като български на световните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *