И съпругът на починалата от коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

И съпругът на починалата от коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

Пациентката, която вчера бе диагностицирана с коронавирус, е в добро състояние. Тя е лекар, която е пътувала на обучение в чужбина. Настанена е във Военномедицинската академия (ВМА). Също там е настанена друга жена с грипоподобни симптоми, която ще бъде наблюдавана. Приемат се вече и контактните лица, които да бъдат изследвани. Това са данните, съобщени от ръководителя на Оперативния щаб за борба с коронавируса и директор на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Наложила се е интубация на съпруха на жената, която почина вчера. Той е на апаратна вентилация. Образните изследвания и всички показатели показват, че мъжът е в критично състояние. В Плевен пациентите са във фаза на оздравяване. В Габрово също са стабилни.

Жената, която почина, постъпи в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Преди нея в болницата бе приет мъжът й, който остава в тежко състояние. В „Пирогов“ се следят 43 пациенти, имали контакт със заболелия с коронавирус, както и 33 медицински лица. У нас бяха регистрирани седем слуая на коронавируса, след като жената почина, останаха шест. От Оперативния щаб за борба с коронавируса обясниха, че починалата е имало и предходни здравословни проблеми. Същото се отнася и за съпруга й.

По отношение на паниката в Белодробната болест в София, проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че всички медицински лица знаят какво да правят, когато дойде заразен с коронавирус.

„Ние преживяхме епидемиите през 2002 г. Така че колегите не трябва да очакват нищо повече да се случва. Няма типично лечение, има поддържащо“, коментира той.

И добави, че коронавирус инфекцията не изисква никакви други по-специални мерки, освен по-стриктно прилагане на епидемиологичните и хигиенни мерки. Не може и непрекъснато екипите да се сменят, а в засегнатите отделения има по-строг режим на работа. Мутафчийски подчерта, че към момента в Белодробната болница няма заразени с коронавирус хора.

В същото време е имало желание за даряване на апаратура в борбата с коронавируса. Мутафчийски каза, че българският бизнес се е мобилизирал за направата на маски и медицински облекла. Министерството на отбраната пък също е отпуснало специални маски. Вчера стана ясно, че са поръчани 70 000 предпазни облекла и още толкова предпазни маски за медицинския персонал. Изпитанията на новите защитни облекла са направени в лабораторията към Института по отбрана. От думите на Мутафчийски се разбра, че една от фирмите има капацитет за производството на 8000 облекла на ден.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *