Кабинетът „Петков“ падна! 123 депутати гласуваха недоверие

Кабинетът „Петков“ падна! 123 депутати гласуваха недоверие

Кабинетът на Кирил Петков бе свалено от власт току-що в парламента. Вотът на недоверие е първият успешен в историята на парламентаризма у нас.

123 депутати взеха главата на коалиционното правителство на „Продължаваме промяната“. Кирил Петков излезе след гласуването на трибуната и заяви, че за него е било чест да е премиер.

До последния момент, премиерът призоваваше всички депутати, които не искат да хвърлят държавата в хаос, да си припомнят клетвата пред народа и да забравят партийната си принадлежност в този критичен момент. Заради опита си за разговори с депутати от ИТН, Петков бе обвинен, че пазарува депутати.

В същото време, Петков увери, че дори кабинетът да падне, отново ще направят опит да сформират правителство, с надеждата, че ще получат нужната подкрепа в парламента.

Правителството на Кирил Петков, известно като правителството на Четворната коалиция, е деветдесет и девето правителство на България.- Избрано е на 13 декември от 47-то Народно събрание.

Коалиционният кабинет, съставен от политическите формации ПП, БСП, ИТН и ДБ има следното разпределение на министерските постове- 10:4:4:3, като в квотата на ПП влизат и независими министри от служебния кабинет на Стефан Янев. Това се промени, след като ИТН изтегли министрите си от управлението. Структурата и състава на Министерски съвет са одобрени със 134 гласа „за“ срещу 104 „против“

На 28 февруари 2022 г. падна първият министър от кабинета. Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев с аргументите, че неговите позиции и изказвания не съответстват на коалиционното споразумение и водената от държавата външна политика по отношение на войната в Украйна. На мястото на Янев дойде Драгомир Заков, който е постоянен представител на България в НАТО. На 1 март 2022 г. на извънредно заседание на Народното събрание оставката на Стефан Янев и назначаването на Драгомир Заков са гласувани със 184 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви намерението си да напусне управляващата коалиция, като изтегли министрите си от управленския съюз.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *