Кабинетът прие „мини Истанбулска конвенция“ срещу домашното насилие

Кабинетът прие „мини Истанбулска конвенция“ срещу домашното насилие

Министерският съвет прие на днешното си заседание Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г., предаде БНР.

Програмата е разработена от четири министерства – на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика и на финансите, съобщиха от правителствената пресслужба.

В документа са посочени дейностите, които следва да се реализират през тази година, отговорните органи, източници на финансиране, сроковете за изпълнение на тези дейности, както и очакваните резултати. Предложени са законодателни, институционални и организационни мерки, мерки за превенция, за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и мерки за контрол и оценка.

Съгласно чл. 6, ал. 6 от Закона за защита от домашното насилие, средствата за финансиране изпълнението на задълженията по приеманата всяка година национална програма следва да се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година по бюджетите на съответните министерства, определени в програмата.

Тези дни стана извество, че случаите на домашно насилие рязко са ескалирали. ООН предупреди, че посегателствата в дома по време на карантината заради пандемията от коронавирус бележат чувствителен ръст.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *