Кабинетът с нова мярка за безработни за 160 млн. лв., удължават срока на 60/40

Правителството подготвя нова мярка за хората, останали без работа заради извънредното положение у нас, наложено срещу разпространението на коронарируса. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева в началото на правителственото заседание.

Тя отчете, че общият ръст на безработните по време на извънредното положение е 89 329 души. Сачева припомни, че в извънредното положение страната е влезнала с 200 хиляди безработни, така че към момента те са 290 хиляди. „За да намалим този брой пускаме новя мярка, която е 160 млн. лв. оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, ще дадем възможност да бъдат наемани хора по нея като ще се заплата минимална работна заплата и осигуровките по нея“, обяви Сачева.

По отношение на мярката 60/40 Сачева изнесе данни, че към миналия петък са подадени 15 371 заявление за над 260 хиляди работници и служители. „До момента сме изплатили 73 млн. лв. за 170 хиляди души“, каза министърът.

Сачева обясни, че от следващия месец ще действа нов дизайн на мярката, които ще даде възможност повече сектори да кандидатстват. От думи на премиера пък стана ясно, че 60/40 ще бъде удължена до септември.

„Специално за сектор автобусни превози имаме допълнителна мярка, която е в размер на 290 лв. за работник и служител от този сектор. Секторът на транспорта е изключително важен“, обяви социалният министър.

Премиерът Борисов заръча да се направи и среща с представителите на фитнес залите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *