Кайсиевото масло пази от бръчки и тумори

Растителните студено пресовани масла са неизменна съставка в качествената съвременна козметика, те са ценна диетична и здравословна храна или добавка. Сред тези „живи” биологични продукти кайсиевото масло е незаменим дар срещу признаците на стареенето.

Полезните свойства на маслото от кайсиеви ядки били известни още на древните китайци, а през първи век след Христа те стават популярни и в Европа. През 16 век стойността на кайсиевото масло гонела цената на златото.

Кайсиевото масло съдържа голямо количество от витамините А, Е и В-групата, както и незаменимите мастни киселини Омега 6 и Омега 9. Те са мощни биостимулатори, участват в редица биохимични процеси. Ненаситените мастни киселини регенерират структурни увреждания в клетъчните мембрани и блокират възпалителните процеси.

Маслото от кайсиеви ядки ускорява клетъчната обмяна, спомага образуването на колаген. Всичко това го прави идеално козметично средство. То действа овлажняващо и регенериращо на сухата и зряла кожа. Кайсиевото масло е собено подходящо средство срещу бръчки- не само защото подпомага образуването на колаген и хидратира кожата, но и защото в него се съдържа природен восък,който действа подобно на филтър.

Кайсиевото масло е базово масло за кремове и маски на кожата и косата. То се използва успешно за подхранване на косъма и за запазване на неговата еластичност. Благотворно влияние оказва и върху ноктите.

Може да се използва за тонизиращ масаж на тялото. Подобрява кръвообращението и стимулира естествените жизнени функции.

Кайсиевото масло се приема добре от кожата, попива в дълбочина и й придава кадифена мекота. При масаж с кайсиево масло или в комбинация и с други ненаситени масла бързо се подобрява локалното кръво- и лимфообръщение, което спомага за възстановяване на тургора на кожата.

Тъй като кайсиевото масло е леко, използването му не води до прекомерно омазняване и разширяване на мастните пори. Затова пък полезните биоактивни вещства, които се съдържат в маслото лесно проникват през кожата и влияят благотворно на организма. Хубавото е, че алергични реакции се наблюдават по изключение. Това прави кайсиевото масло подходящо и за бебета.

Друг негов плюс е, че действа като слънчев протектор за кожата. Може да се изполва при изгаряния, защото подпомага регенерацията, както и за лечение на лишеи.

Кайсиевото масло се приема и вътрешно. От една до три чаени лъжички 3 пъти дневно е препоръчителната доза. Когато го консумираме, то действа укрепващо, помага при проблеми с храносмилането и подобрява апетита. В източната медицина маслото от кайсиеви ядки се използва за лечение на язви и тумори, на хемороиди и при болки в ушите и носа.

Както и другите студеноресовани растителни масла, така и кайсиевото трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място / не се препоръчва да стои в хладилник/ при температура от 7 до 25 градуса. При отрицателни температури маслото потъмнява и се сгъстява, но това не променя свойства му. При затопляне то отново възстановява първоначалната си консистенция. Трябва обаче да се помни, че светлината, топлината и въздуха са врагове на маслото. Препоръчва се след отваряне то да се употреби до 2 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *