Каква е магията на брежанската сватба? Разкриват я в Брежани

Сдружение „Хора и традиции“ организира днес в симитлийското село Брежани възстановка на един от най-красивите обредни ритуали – брежанската традиционна сватба.

Ще се пресъздадат ритуалите по обличане на булката, качването й на бял кон, кумската трапеза с фуруглицата, наричания и благословия, посрещането на младоженците от свекървата, части от „засевката“ с люлеенето на шарената чарга и наричанията от млади моми и др.

В неделя ще бъдат направени кратки възстановки и на обичаите „Сирни заговезни“ и „Предой“, които поради пандемията не можаха да се състоят по-рано.

Традиционната брежанска сватба и другите традиции са обстойно изследвани и описани, предстои издаването на книга „Стародавни и живи“, в която са включени песни, традиционни кулинарни рецепти, снимки и документи, факсимилета за традициите на Брежани.

Брежанската сватба пази и предава богатството на народната песенна и традиционна култура. Нейните символи и ритуали са уроци по родолюбие, висока нравственост и чистота на морала, силата на семейството и взаимното уважение, вярата в бог.

Брежанската сватба носи и предава неувяхващата духовна хубост на хората от Брежани и региона. Затова е жива и днес.

Събитието, на което местните хора ще пресъздадат магията на този обред, е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, което сдружението изпълнява по Програма „Културно наследство” на Национален фонд „Култура“.

Целта е да се изследва, съхрани и популяризира непокътнатата красота на традициите в едно изключително будно село, които все още битуват, както и да съхрани красиви традиции, които постепенно изчезват от паметта. С помощта на научни експерти и добролния труд на млади хора и самодейци ще се издирят и опишат върхови моменти от семейната и календарната обредност: Традиционната брежанска сватба, Слуга, Прошки, Благовец, Бъдни вечер, Брежанска сурва, както и изчезващите, но превърнали се във вдъхновение за Ансамбъл „Пирин” и за много творци пролетни гергьовски ритуали Брежански предой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *