Какви са глобите за шофиране без винетка в България

Глобата за шофиране без винетка е 300 лв. Но имате право, ако заплатите глобата си в рамките на 14-дневен срок, да платите само 70 лева компенсаторна такса. Ако не се плати, то сумата остава 300 лв. Това заяви пред камерите на БТВ доц. Георги Балабанов, експерт в националното тол управление.

Припомняме, че от вчера шофьорите, които пътуват по републиканските пътища без валидна електронна винетка, ще бъдат снимани от камери, а данните автоматично ще влизат в базата данни. На заснетите с камера, които не са спрени от екип на тол контрола ще бъде изпратен електронен фиш по пощата.

Експертът от тол управлението разкри, че 805 водачи без винетки са установени само през вчерашния ден.

„Мобилните екипи продължават да работят. Разполагаме с над 100 екипа. Мобилните екипи ще спират колите. На място водачите също могат да бъдат глобявани, като отново ще имат възможност да платят само 70 лв.“, разкри още той.

„Очаква се скоро да има решение между АПИ и Столична община, тъй като на територията на Столична община има близо 10 участъка, за които не е ясно дали трябва винетка или не“, коментира Балабанов.

Компенсаторната такса за леки автомобили е 70 лв., а за тежкотоварни автомобили е между 125 и 175 лева. Глобата за автомобилите над 3,5 тона, ако не се заплати компенсаторната такса в 14-дневен срок, е 1800 лева.

„Скоро ще има възможност гражданите да проверяват и онлайн своите фишове. Глобите се изпращат в срок до 1 месец“, завърши доц. Георги Балабанов, експерт в националното тол управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *