Какви са разликите между ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“?

Какви са разликите между ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“?

След няколко дни у нас ще пристигне първата доставката на втората одобрена ваксина срещу коронавирус в Европа. Препаратът на „Модерна“ трябва да е в България в понеделник, на 11 януари.

„Едно различие, което е в огромен плюс, е това, че ваксината на „Модерна“ не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали“, обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви Радосвета Филипова, която е секретар на Националния ваксинационен щаб.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарят ще може да прецени коя ваксина е подходяща за пациентите им.

По думите на Филипова количествата, които до момента са осигурени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

И двете ваксини, които ще се прилагат у нас, са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. И двете се поставят интрамускулно в горната част на ръката.

Другата прилика е, че се прилагат в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време. Но докато при ваксината на „Пфайзер“ интервалът на приложение на двете дози е 21 дни, то при „Модерна“ периодът между поставянето е 28 дни.

Има разлика и във възрастовите групи, при които двете ваксини се прилагат. Ваксината на „Пфайзер“ е за лицата над 16 години, а на „Модерна“ се препоръчва за навършилите 18 години.

Един флакон от ваксината на „Пфайзер“ съдържа 5 дози от 0,3 милилитра, докато в един флакон от препарата на „Модерна“ има 10 дози от по 0,5 милилитра.

Двете ваксини се съхраняват при различни температури. Препаратът на „Пфайзер“ трябва да се съхранява при минус 70 градуса, докато този на „Модерна“ – при минус 20 градуса.

До края на януари у нас се очакват 70 000 дози от ваксината на „Пфайзер“, а от ваксините на „Модерна“ до 11 януари трябва да пристигнат 2000.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *