Как да разберем, че имунитетът ни е слаб

Как да разберем, че имунитетът ни е слаб

Съвкупността от множеството биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести, се нарича имунна система. Как да разберете, че имунната ви система е отслабена и се нуждае от подсилване? Симптомите, изброени по-долу, ще ви дадат ясен знак, че нещо не е наред с естествената защита на организма. Умората е индикатор на спад в имунната система. Непрекъснатото изтощение, липсата на енергия или резките промени в настроението говорят само за едно: отслабена имунна система. Бактериалните инфекции са често срещани под формата на възпалено гърло, венци, дробове, уши, кожа, нос и черва.

Това неминуемо говори за наличието на чужди за организма тела, с които нашата имунна система не може да се пребори. В този случай често се прибягва до антибиотици, което е изключително вредно за здравето в дългосрочен план.

Ако лесно се заразявате с вируси и боледувате от грип повече от веднъж годишно, това отново говори за отслабена имунна система. Наличието на херпеси и възпаленията, характерни за настинка, алармират, че имунитетът е слаб и не може да се пребори с антителата в организма. Алергиите са изключително неприятно предизвикателство за нашия организъм. Естествената функция на имунната система е да се справя с тях, но наличието на такива определено насочва към слаба имунна система.

Сред основните симптоми на имунна недостатъчност е и трудността на зарастването на раните. Когато регенерацията на клетки в тялото е нарушена, определено може да се говори за слаба имунна система. Хроничният стрес също предизвиква синтез на хормони, които потискат защитните сили на организма. Справянето с високите нива на стрес включва повишаването на имунната функция на организма. Здравият сън и спокойствието са от ключово значение за състоянието на нашето здраве.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *