Как да се предпазим от зарази само с готварска сол

Министерството на здравеопазването на Русия предложи да се използва обикновена трапезна сол за борба с новия вид коронавирус, подготвяйки разтвор за напояване на носа от него. Службата препоръчва използването му с превантивни цели.

Специалистите от министерството предлагат да се произведе изотоничен разтвор на базата на натриев хлорид, който трябва да напоява носната лигавица. Вътрешната обвивка на носа постоянно отделя определено количество слуз, покривайки кухината му, и съдържащи антисептични вещества, които предпазват дихателната система и цялото тяло от проникване на патогенни вещества от външната среда.

Използването на изотонични разтвори овлажнява вътрешната лигавица на носа, има противовъзпалителен ефект, възстановява функциите на лигавицата и състава на секрета. Използването на разтвор със сол трябва да намали броя на вирусни и бактериални патогени, се казва на уебсайта на Министерството на здравеопазването.

Опитът показва, че не е необходимо да купуваме солен разтвор от аптеката, а можем да си го приготвим и у дома. Добре е той да се ползва не само в грипни времена, а и през цялата година, обясняват лекарите. Те казват, че е изключително важно да пречистваме носа си не само като хигиенна процедура, но и като терапевтичен метод. Промиването изчиства носните канали от прах, мръсотия, секрети, алергени и бактерии, които се натрупват в тях. А за да си приготвите необходимия разтвор, се нуждаете само от хладка вода с много добре разтопена в нея сол (1/2 чаена лъжичка на 1 литър вода). С тази течност ежедневно може да промивате носа си, дори само профилактично.

Наведете се над мивката с леко наклонена настрани глава и чрез шише с биберон или малък чайник излейте в едната си ноздра от разтвора. Когато наклоните главата си, той по естествен път ще премине през носните канали и ще изтече през другата ноздра.

В случай на по-сериозно заболяване, като синузит, грип или хрема, си пригответе по-силен разтвор от 200 милилитра топла вода, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1-2 капки йод. Същата течност ще ви послужи идеално и като гаргара, категорични са специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *