Как Дияна от Перник озвучи с гласа си „Борат 2“

Дияна Василева, втората българка след Мария Бакалова, която записа името си във филма на Саша Барън Коен „Борат 2“, научила месеци след участието си, че е дала гласа си именно на холивудската комедия.

Българската народна песен, с която започна лентата, която вече се превърна в хит, е изпята именно от Дияна.

Всичко започва от един неочакван за българското момиче мейл от звуковия дизайнер на филма. Това се случва месеци преди премиерата на „Борат 2“. Следват разговори по Скайп, по време на които Дияна разбира, че е

избрана сред десетки други

български гласове, пише bg-voice.

„Всичко се случи много бързо. За три седмици подписах договор и записах музиката“, казва Дияна в интервю пред „Свободна Европа“.

Трите седмици минават в пълно мълчание от страна на екипа за бъдещата продукция. „Пазеха всичко в тайна. Не трябваше да казвам на абсолютно никого, че записвам за Холивуд“, казва Дияна. Тя научава, че гласът й ще озвучава екранните приключения на казахстанския журналист Борат, едва месеци след виртуалните срещи. „Разбрах, че съм записвала за „Борат 2“ само ден преди филмът да излезе“.

Младата певица обаче не е израснала на холивудския червен килим, а в българския град Перник. От дете Дияна намира вдъхновение в семейство на самородни музиканти – баща й свири на акордеон, а дядо й e майстор на гайдата. Тя „подхваща“ пеенето още във втори клас, когато започва да учи солфеж и пиано в родния си град. „В нашето семейство традицията е на пиедестал. Българският фолклор е много ценен за нас“, казва Дияна.

Вече на 26 години, Дияна има зад гърба си няколко

отличия от световната сцена

и десетки участия на концерти в Европа и отвъд. Като част от ансамбъл „Тракия“, тя работи с американския изпълнител Крис Корнел, а по същото време се включва в състава на група „Оратница“. „Един изпълнител може да живее в миналото сред фолклора, но трябва да пренесе емоцията по адекватен начин и в съвремието“, казва тя.

Участието на Дияна в хор „Мистерията на българските гласове“ пък я среща с австралийската певица и композитор Лиса Джерард. „Когато пееш с тази жена, се чувстваш все едно летиш. Прекрасно е.“ Именно Джерард дарява Дияна с псевдонима „Момичето от планината“ още при първия досег с гласа й. „От тогава го усетих като свое име“, казва Дияна.

Псевдоним, но не само. Три обиколени континента и хиляди докоснати сърца по-късно, за „планинското момиче“ най-ценното остава връзката с природата: „В планината чувствам природата и фолклора като едно цяло“.

Днес Дияна не само покорява Холивуд, но и десетки детски сърца. От няколко години тя е

учител по музика и народно пеене

на млади ентусиасти в детската градина. „Усещам го не като работа, а като мисия. За мен е важно децата от съвсем мънички да опознаят нашия фолклор“, казва тя.

„Ще пеем ли онази хубава песен за невестите?“ е само един от любопитните въпроси, които сполитат Дияна по време на урок. Освен заниманията с деца, Дияна преподава и на „мечтатели“ в чужбина, които копнеят да се докоснат до българското.

По пътя си към Холивуд Дияна не забравя традициите, с които е отраснала. „Най-голямата ми мечта е моята музика да се запази за бъдещите поколения.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *