Как и кога можете да спирате с ръчна спирачка в движение?

Ръчната спирачка е необходима преди всичко за сигурно паркиране на колата на неравни места. В по-голямата част от ситуациите тя не е подходяща за спиране на автомобил в движение, пише facenews.bg

Въпреки това, в някои ситуации е необходимо да се действа и по този начин. Разбира се, използването на ръчната спирачка има свои особености, нюанси, а самият процес на такова спиране е свързан с много „подводни камъни“.

Струва си веднага да стане ясно, че използването на ръчната спирачка в автомобил, което не е по прякото й назначение, не е просто опасно, но дори може да завърши със сериозна повреда в най-добрия случай и трагедия в най-лошия случай.

Единственото изключение от общите правила за използване на ръчната спирачка са ситуациите, когато спирачките на колата са излезли от строя и вече не са подчиняват на водача. Въпреки това, дори в такива ситуации, не можете просто така да хванете и дръпнете лоста, за да спрете.

При извършване на аварийно спиране с ръчната спирачка, трябва да се уверите, че автомобилът не се движи по-бързо от 40 км / ч, както и колелата на машината трябва да са насочени в права посока. Ако тези две важни неща не се спазват, тогава автомобилът ще поднесе, освен това, ако колелата не са направо или скоростта е твърде висока, тогава колата може дори да се обърне.

Освен спазването на „общите изисквания“, не трябва да забравяме и за малките неща. Ръчната спирачка се задейства след натискане на бутона и прилагане на подходящата сила чрез движение на ръката нагоре.

В случай на аварийно спиране е необходимо да се упражнява сила върху накладките възможно най-плавно и премерено, никога не трябва да се правят резки движения. Лостът се повдига бавно, докато се достигне интензивна скорост на забавяне.

Важно е също така да се помни, че еднократно рязко движение нагоре на ръчната спирачка по време на шофиране ще провокира блокиране на колелата и занасянето, който вече беше споменато по-горе.

Не забравяйте, че едновременното използване на ръчната спирачка и двигателя за спиране ще помогне да се сведе до минимум натоварването на компонентите на машината и да се избегнат сериозни повреди. Освен това категорично не се препоръчва да се спира по този начин по хлъзгав път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *