Как трябва да се пазим: Коронавирусът живее до 6 часа върху една повръхност

Д-р София Ангелова заяви в сутрешния блок на Нова телевизия, че се намираме в една много сложна ситуация, затова всеки от нас трябва да бъде изключително отговорен към себе си и към обществото.

Припомняме ви, че в България вече има първи смъртен случай на заразен от коронавирус.

Много е важно, по думите ѝ, хората, които са се завърнали от чужбина да останат вкъщи, дори и да нямат симптоми.

„Изключително важно е да се опазят и лекарите. Те и без това са малко“, каза д-р Ангелова. Тя отново посъветва винаги да се информира личният лекар или лекар приятел, ако имаме притеснения и те ще ни дадат съвет как да постъпим и къде можем да отидем, за да се прегледаме.

„Искам да отправя послание към възрастните хора – ограничете излизанията си. Пенсионерите нямат такива ангажименти и могат да останат вкъщи“, заяви още тя.

„Трябва да настроим своя компютър – след всяка повърхност, която сме докоснали, трябва да си мием ръцете. Счита се, че до 6 часа вирусът може да живее върху една повърхност. Ако някой кашля, може да ви зарази, когато е до метър и половина от вас. Не трябва да се допуска пръските да попадат върху една повърхност“, обясни д-р София Ангелова.

Маската ще предпази от директно влизане на пръската в организма ни и ще ни предпази директно да докоснем носа си или устата си, информира още тя.

Д-р Ангелова посъветва да се грижим и за устната си хигиена като си правим гаргара с хладка вода и сода.

Тя даде и съвет да перем дрехите си на 40 – 60 градуса.

По думите ѝ – дългите коси и бради също са опасни.

На въпрос трябва ли работодателите да раздадат предпазни маски на служителите си, тя обясни, че е хубаво това да се случи.

„Паниката и страхът подтискат имунните клетки и затова трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. С дисциплина можем да потушим и ние вируса“, каза още д-р София Ангелова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *