Калоян Ханджийски: Договорът за водопровода за минерална вода в Благоевград трябва да се обяви за нищожен

“Незабавно трябва да поискаме договорът за строителството на водопровода за минерална вода в Благоевград да се обяви за нищожен. Спешно ОбС следва да сигнализира кмета с искане да се сезира съдът, че договорът е бил сключен по закон, който не е действал, което го прави недействителен”, това заяви съветникът Калоян Ханджийски след разкритията на в. “Струма”, че скандалният 4-километров водопровод от Владишкото до хотел “Езерец” е сключен при отменен закон.

К. Ханджийски, който бе съветник и в предишния състав на местния парламент, си спомни, че екскметът Камбитов без съществен мотив е бързал казусът да се реши от ОбС преди края на 2017г., и призна, че едва сега разбрал каква била причината за това. “Допуснали сме две сериозни нарушения във връзка с този договор: Първо, че не съществува законът, по който той е подписан, и второ, че кметът е просрочил 3-месечния срок да го сключи. Полезният ход на ОбС е да уведомим кмета, а той да поиска от съда нищожност на договора за изграждане на водопровода за минерална вода”, категоричен бе К. Ханджийски.

Областният управител също трябва да понесе последствията за бездействието си и че е допуснал преди 2 г. да се случи фрапантното закононарушение, обяви К. Ханджийски.

“Позицията ми е принципна, тя не касае един или друг бизнесмен, цели единствено да се защитят интересите на благоевградчани”, заяви съветникът Калоян Ханджийски. “Прокуратурата трябва да реагира, да се самосезира и да се произнесе по този прецедент”, категоричен бе и общинският съветник Христо Ковачки.

Юристи отбелязаха, че самият факт, че законът, по който е сключен скандалният договор, е бил отменен, прави договора за водопровода до хотела на ексобщинския съветник Румен Калайджиев недействителен, тъй като двете страни не се обвързват юридически за изпълнението му. Любопитно е и кои са юристите, предприели риска за прокарване на решението през ОбС и подписването на подобен документ и какви последствия ще понесат те за похарчените публични и частни средства, които според документите в общината са от порядъка около 800 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *