Кандидатите за директори на 10 училища в Пиринско застанаха пред изпитната комисия

Кандидати за директори на 10 училища в Пиринско показаха своите знания, професионални, социални и граждански компетентности пред 5-членна изпитна комисия в третия, заключителен етап от конкурса за заемане на длъжността.

Oт общо 18 претенденти за ръководните постове двама не издържаха писмения изпит и отпаднаха, а останалите 16 кандидати в рамките на два дни, по предварително изготвен график за съответното училище се явиха на събеседване. Във вторник минаха интервютата за директорските места за общо пет професионални гимназии /три в Разлог и две в Петрич/.

Вчера първи „по разписание” бяха тримата желаещи да оглавят училището в благоевградския квартал „Струмско”. Припомняме, че в списъка с допуснатите до участие в конкурса бе и преподавателката от Катедрата по химия към Природо-математическия факултет на ЮЗУ ас. д-р Магдалена Шекерлийска, като предположенията бяха, че тя е кандидат именно за СУ „Иван Вазов” – Благоевград. Оказа се, че М. Шекерлийска, която бе и учител по химия в кюстендилската ПМГ, всъщност се е явила предния ден на интервю за една от гимназиите в Разлог, пише в. „Струма“.

Така или иначе, претендентите за мястото на Димитър Арабаджиев са трима, като наред с дългогодишния зам. директор по учебната дейност на училището Методи Андонов и бившата директорка на Техническата гимназия в Сандански Вера Влахова амбиции за поста има и старши учителят в начален етап в VI СУ Елена Илиева. Вчера малко след 9 часа те се събраха в коридора на 1-ия етаж в НХГ – Благоевград, а председателят на конкурсната комисия Методи Попов, началник отдел „Организационна и методическа дейност в РУО”, ги запозна със системата за оценяване.

От разясненията стана ясно, че максималният резултат от интервюто е 125 точки, а за да се счита за успешно издържано, явилият се трябва да има минимум 75 т. С оглед равнопоставеността на кандидатите всеки един от членовете на комисията, включваща двама представители на РУО и по един от МОН, обществения съвет на даденото училище и общината, ще задава по два едни и същи въпроса на претендентите. А иначе максималният резултат от теста е 50 т., като само изкаралите най-малко 25 т. продължават напред.

Започвайки по азбучен ред, първа от събеседването излезе В. Влахова, която сподели, че е изкарала 41 т. на теста. Във видимо добро настроение бе и Методи Андонов, който в понеделник се справи с 50-те въпроса на писмения изпит за по-малко от час.

„На теста имам 42 т., но и той, и интервюто сега бяха трудни. Човек трябва да е действително подготвен, за да се справи, още повече че комисията е съставена от специалисти в различни области, задаваните въпроси са в много широк диапазон и от различно естество”, коментира дългогодишният заместник на Д. Арабаджиев М. Андонов, който 12 години бе и директор на основаното от него частно вечерно училище.

След интервютата за СУ – Вълкосел и ОУ – Дамяница в 13 часа започна събеседването с кандидатите за Профилираната гимназия в Сандански. Там освен В. Влахова конкуренти за стола на Зорица Органджиева са учителката по география Снежана Николова и новата зам. директорка на училището Катина Додушева, която е съпруга на зам. председателя на ОбС – Сандански Петър Додушев.

„Няма какво да крия. На теста имам 38 точки, което на фона на целия стрес и напрежение за мен си е много добър резултат”, каза директно и открито Снежана Николова, която в продължение на 4 г. като временно изпълняващ длъжността ръководи ПГ „Яне Сандански”, докато З. Органджиева бе зам. кмет в екипа на бившия управник Кирил Котев. С връщането си в гимназията от тази учебна година Органджиева разкри трети щат за зам. директор по учебната дейност и на поста бе назначена К. Додушева, която пред това бе началник на дирекция „Образование и култура” в община Сандански, също по времето на Котев.

Че се чувства много развълнувана и не може да говори в момента, призна на излизане от интервюто К. Додушева и в движение допълни, че е доволна от себе си и е постигнала добър резултат. „Добре, щом толкова питате, ще ви кажа. Имам 41 точки на теста, както казах, доволна съм от себе си”, заключи г-жа Додушева и помоли да не бъде снимана.

С последния устен изпит за Обединеното училище в село Юруково бе сложен край на продължителните конкурси за директори на общо 23 училища в областта. В тридневен срок след провеждането на настоящите интервюта предстои кандидатите да бъдат уведомени за своите резултати. Тогава ще станат ясни и новите директори от „втората вълна” конкурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *