Кантарджиев обяви при какъв праг на заболели ще се затегнат мерките

Кантарджиев обяви при какъв праг на заболели ще се затегнат мерките

За да има по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, заразените трябва да надхвърлят 1500 души на седмица. За последните 14 дни трябва да има 25 болни на 100 000 население или 250 на 1 милион. Това обяви в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Тези прагове ще бъдат дадени на РЗИ-тата и на областните щабове, които ще решават по места дали ще се затворя някое училище или предприятие на местно ниво, допълни той.

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. С идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната“, обясни още Кантарджиев.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание”.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *