Капитанът на нападнатия от пирати кораб е единственият българин на борда

Единствено капитанът на нападнатия от пирати кораб край Бенин е българин. Това съобщи дипломатически източник за „Дневник“.

По-рано днес специализираният сайт Maritime Bulletin съобщи, че контейнеровозът TOMMI RITSCHER, който плава под португалски флаг, е бил атакуван от пирати и че на борда му има български моряци. Сайтът се позова на британската консултантска компания Dryad Global. В България новината пръв съобщи специализираният сайт Maritime.bg.

Корабът е бил нападнат от пирати на 19 април, докато е бил в пристанище Котону, Бенин. При наближаването на силите на реда лодката на пиратите се е отдалечила, но те са останали на борда. 11 души от екипажа са успели да се скрият в специално предвидено помещениe, където моряците да се укриват при пиратски атаки, но осмина са заложници на похитителите. Според информацията на Dryad на борда има граждани още на Русия, Филипините и Украйна.

Бенинските военноморски сили и пристанищното ръководство са били уведомени незабавно, след като компанията е загубила връзка с кораба. Три военноморски съда са били изпратени да разследват случая. Според информацията на консултантската компания Dryad в операцията участват и нигерийски сили.

„Приоритет са ни безопасността и благосъстоянието на екипажа. В този труден миг мислите ни са със семействата на изчезналите моряци и непрекъснато ги информираме за ситуацията. Работим пряко със заинтересованите страни и специалисти, за да гарантираме, че високо цененият ни екипаж ще се завърне безопасно възможно най-бързо. Заради деликатната природа на ситуацията няма да информираме за оперативни подробности, които биха могли да попречат на усилията за безопасното освобождаване на похитените“, коментират собствениците и мениджмънта на кораба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *