Капризите на май: Връхлитат ни мощни магнитни бури

Капризите на май: Връхлитат ни мощни магнитни бури

Силни геомагнитни бури ни очакват през май, като на 12-и, 13-и и 14-и ще бъдат най-мощни. Природните смущения ще поотслабват до 17 май, после отново ще се засилят на 20-21 май и пак на 28-и, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Явлението идва в резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Влиянието им върху организма е сравнимо с ефекта от силно физическо натоварване.

Чувствителните към изригванията трябва да внимават в тези периоди. Такива са децата, хората на възраст или тези с хронични заболявания.

Не е изключено да получат прояви като сърцебиене, промени в кръвното налягане, аритмия. Нарушава се кръвообращението и оросяването на мозъка, тъй като спада концентрацията на кислород във въздуха. Често срещани са умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, болки в мускулите и ставите, тревожност, нервност и раздразнителност, разстройство на съня, апетита и концентрацията.

В тези дни хората с хронични заболявания е задължително да приемат редовно медикаментите, които са им предписани. Освен това да държат под ръка лекарства за спешен случай, препоръчват докторите.

Добре е да се избягват прекалената физическа, умствена и психическа активност. Полезни са разходките и спортовете с умерено натоварване.

Вместо мазните и сладки храни предпочитайте повече плодове и зеленчуци.

Пийте достатъчно течности, но не алкохол и тонизиращи напитки. Може да приемате чайове и отвари с успокоително действие от валериана, маточина, мента, божур, жълт кантарион.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *