Караджов: Най-важният път с РСМ е автомагистрала между Дупница и Гюешево

Караджов: Най-важният път с РСМ е автомагистрала между Дупница и Гюешево

Добросъседските разговори и работната програма, която се изработва и се следва от двете правителства, са онова, към което би трябвало България и Северна Македония да се стремят, министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов в „Още от деня“ по БНТ след съвместното заседание на двете правителства в София.

Най-важният път, който ще ни свърже със Северна Македония, е изграждането на автомагистрала между Дупница и Гюешево, да се продължи в македонска страна, където македонското правителство работи върху ускорена рехабилитация на техния път, след Скопие имат по-висок клас път до Албания – през Тирана до Дуръс ще се отвори един много дълъг коридор, започвайки на изток от Варна, Бургас, когато приключим с автомагистрала „Черно море“, до София през АМ „Тракия“, от София по „Струма“ до Дупница, а от там до Гюешево, после Скопие, Тирана, Дуръс – така са свързани Адриатичевско и Черно море, обясни той.

„Това е бившият коридор N 8, който през 2014 г. отпадна от програмите на ЕК, сега такава изток-запад ос няма и се разбрахме с министрите от Северна Македония, че ние трябва да отидем пред Европейската комисия заедно с албанския министър и да настояваме ЕК да възстанови и финансирането, и вниманието на т.н. коридор „Западни Балкани“, заяви регионалният министър.

Засега Северна Македония ще разчита за финансиране на тези проекти чрез националния си бюджет и през други механизми за страни, които не са членки на ЕС, докато България ще разчита за финансиране изцяло на Фонда за регионално развитие и на програмите за транспортна свързаност, отбеляза Караджов. И подчерта, че сроковете зависят от нашето законодателство.

По думите му, досега при сегашните закони и срокове преминават между 3 и 5 години преди изобщо да направите първа копка – заради дълги процедури по ОВОЗ, заради дълги процедури на отчуждавания на земята, заради дълги процедури на процедиране на ПУП, заради самото проектиране, което е част от инвестиционния процес. И опитват да намерят начини да намалят сроковете за тези процедури наполовина.

Не е блокирано строителството на АМ „Хемус“, не са спирани строежи на пътища, заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.