Карантината в Банско пада от утре, но остава…

Карантината в Банско пада от утре, но остава…

Карантината в Банско ще бъде вдигната от 31 март и градът ще премине към мерките, които са валидни за всички останали градове, каза ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг днес.

Шефът на Щаба категорично заяви за пореден път, че лицата могат да ходят единствено до магазин, за да си пазаруват, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. „Абсолютно забранено е да се правят всякакъв вид разходки на различни места“, категоричен бе той и поясни, че получава изключително много мейли по темата за разходките, но вече не може да им отговаря.

„Нито една мярка не цели да унижи някой“, категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. „Напротив“, каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.

„В 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски проблемът е съществен в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, болестта вероятно до сряда ще надхвърли 1 млн. в света“, каза още той.

„Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология“, добави Мутафчийски.

Вчера случаите на COVID-19 бяха 8. Всички те са от София. Общият брой на заболелите в столицата бе 214, а в страната – 346.

Средната възраст на починалите е 66 години, като възрастта се снижава, отбеляза ген. Мутафчийски. Той обаче добави, че почти всички починали от коронавирус у нас са имали придружаващи заболявания – хипертония, астма.

Броят на изписаните е 14 души, каза още Венцислав Мутафчийски, като допълни, че 276 са изследваните проби.

„От Пещера има изписани 2-ма за домашно лечение, още нямат отрицателни проби но с добри клинични показатели“, каза още той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *